Депутатите от "Воля" ще гласуват по съвест "за" или "против" ретификацията на Истанбулската конвенция. Това стана ясно от коментар на депутата от "Воля" Кристина Таскова.

Воеводите зоват КС да изчака новия превод на Истанбулската конвенция

Воеводите зоват КС да изчака новия превод на Истанбулската конвенция

МВнР да направи нов легитимен превод

В политическа партия "Воля" са притеснени, че МОН не знае какво се случва в училищата. Кристина Таскова писала на просветния министър за джендър анкета, смутила обществеността. Депутатът заяви, че множество въпроси се породили в нея.

Кой финансира допитването, кой обработва данните, недоумява Таскова.

Именно затова и попитала Красимир Вълчев. От отговора на министъра се разбира, че МОН не финансирал анкетите. От обяснението депутатката от "Воля" не е доволна. Таскова е смутена какви теми се представят пред учениците. МОН пощенска кутия ли е, попита Кристина Таскова. Партията подкрепя всички НПО-та, които се борят с насилието.

Вълчев успокоява, че няма да има джендър обучение

Вълчев успокоява, че няма да има джендър обучение

Конвенцията не ни задължава да променяме учебните планове

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание тя предизвика бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии.

Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Държавният глава също се изказа против ратификацията, като според него сега не е моментът. В последствие от ГЕРБ замразиха придвижването и внесоха искане за тълкуване на документа от Конституционния съд.

Малко по-рано днес от ВМРО излязоха с позиция, че трябва да се направи нов - "легитимен" превод на докемента преди той да стигне до КС.