Нов скандал с НФСБ се разрази днес.
Депутатът Петър Петров споделил пред Дарик радио, че децата с увреждания трябва да бъдат дадени в домове, за да могат майките им да работят.

Съпартиецът му Валентин Касабов не знае какво е мнението на Петър Петров. Аз не зная какво е казал, къде го е казал, подчерта той в парламента. Иска да се запознае с мнението му.

А за протестите патриотът изтъкна: "Една част са лумпени, другите са мутри." Той не слага в това число майките на деца с увреждания. На въпрос нали майките блокират улици, Касабов попита: "Кои са майките? Доколкото знам малка част от майките са там на протеста, другите ги няма. Други се правят на майки."

Системата дала 1200 лева помощ. Дала и пари за повишение на заплатите на държавните служители. Също така отпуска и коледни добавки за пенсионерите, по думите на Касабов, който недоумява: "Тези пари убиват ли?" (бел.ред. препратка към основния лозунг на майките "Системата ни убива")

Касабов заяви и че не се е замислял дали децата трябва да бъдат в домове.

Цветан Цветанов беше лаконичен по темата. Обясни, че премиерът се е извинил. Питайте самия депутат, каза той.

Малко по-късно Петър Петров се върна в парламента и определи скандала като провокация. Аз изобщо не съм казал такова нещо, някой си е измислил, подчерта той.

Според него децата трябва да се обгрижват и от специалист, освен от родителите си. Самият той се е грижил три години за майка си, която е била с деменция. Тя беше дете на 90 години, с деменция, аз зная какво е това, човек се побърква трябва да се даде възможност на родителите да дадат децата си и на специалисти, които да ги развиват, сподели депутатът от НФСБ.

С думите си той имал предвид специализирани центрове. Какви са тези домове, какви са тези комунистически работи, изумен е той.

Петър Петров критикува тези майки, които не казват истината, че получават достатъчно помощи, докато децата са до 18 години и искат да получат тези помощи и след това. Трябвало да признаят, че получават достатъчно помощи.

Самият депутат сподели, че не е в добро здраве и имал 8 болта в гръбнака. Сега здрав ли съм според вас, попита още депутатът от НФСБ.

В момента лидерът на НФСБ Валери Симеонов продължава да бъде в хипотезата да не е разбран точно какво е искал да каже с думите си за майките с "уж" болните деца. Родители на деца с увреждания продължават да протестират ежедневно, настоявайки Валери Симеонов да подаде оставка заради думите си, въпреки че той се извини, но под натиска на премиера и останалите в управлението. Оставката му тогава поискаха също социалистите, ДПС, както и депутатите от "Воля". Дори и коалиционният партньор на Симеонов - Волен Сидеров се обяви за оттеглянето на лидера на НФСБ от управлението.

Подобен казус - с обясняване на изказване - възникна и породи напрежение и между самите коалиционни партньори през пролетта на тази година, когато депутатът от НФСБ Борис Ячев се изказа уклончиво за евентуална подкрепа на Истанбулската конвенция, но беше срязан от реакцията на председателя на ПГ на ОП Сидеров.

Ето и дословно думите на депутата Петър Петров пред "Дарик радио":

Тези деца, мойто дълбоко убеждение е, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти.

Аз самият съм виждал това чудо как тези деца... ненормални, нали... изобщо във всяко едно отношение, как тези деца изнасят концерти, как те рисуват... и че нещо, аз съм го видял с очите си... ей 'ся не може да ми дойде на акъла как се казваше този, там, един завод за телове до Мездра, между Мездра и Луковит, не мога да се сетя...

Но моето дълбоко убеждение е, че тези деца трябва бъдат дадени в домове, където специалисти да се занимават с тях и да се развиват.

Просто за мене е възмутително това, че те отказаха дори да им се дадат ваучери, част от тези пари, нали, за които ви говоря, да бъдат във ваучери, с които те да могат да ползват специализирана медицинска помощ. Те отказаха тези ваучери и казаха "дайте ни парите... не ни интересува... нашите деца, ние си знаем как да ги...". Значи това не е правилно, абсолютно не е правилно.