Мога само да се извиня от името на правителството за това, което Валери Симеонов е казал по адрес на майките на деца с увреждания.
Това направи премиерът Бойко Борисов пред медии в Брюксел, където взе участие в срещата на АСЕМ.

"Такъв език е недопустим и неправилен, крайно време е всеки да си мери думите", заяви Борисов.

По думите му нещастието на хората не бива да се използва както от БСП, така и от Симеонов.
"Не може на гърба на тези хора да се гради политика", коментира той във връзка с изявлението на БСП заедно с протестиращи майки в Народното събрание.

И БСП поиска оставката на Валери Симеонов

И БСП поиска оставката на Валери Симеонов

Заради думите му, че протестиращите майки са кресливи и с уж болни деца

Борисов напомни, че неговото отношение към майките на деца с уреждания е с уважение и посочи, че каквото е поел като ангажимент, това е изпълнено. Осигурени са 150 милиона лева допълнително и са спазени сроковете.

Въпреки извинението и констатацията, че думите на вицепремиера са недопустими, Борисов в някаква степен извинява Симеонов, тъй като и такъв му бил стилът на изразяване, стана ясно от коментара на премиера. Той обаче заяви, че не е адвокат на Валери Симеонов и смята за редно лично той също да се извини.

По повод дебата по вота на недоверие, Борисов констатира "Това е демокрацията" и не коментира отсъствието си и този път от пленарна зала. 

Той обаче се възмути от това, че правителството се критикува от БСП, която десетилетия наред управлява България и качеството на здравеопазване по онова време е било много по-лошо.

Валери Симеонов не се извинява на "всички превъзбудени, но непрочели"

Валери Симеонов не се извинява на "всички превъзбудени, но непрочели"

Думите му са извадени от контекста на изказването му

Премиерът припомни усилията на обикновения човек да се добере до правителствена болница и времето, когато майките лекуваха децата си с аналгин, аспирин и пирамидон.

"Партия, която е управлявала десетилетия, да говори за качествено здравеопазване, мигар всички не знаят какво беше състоянието на здравеопазването по тяхно време", попита още Борисов.

Нинова към Борисов: Стига с този театър

Нинова към Борисов: Стига с този театър

Ако премиерът не поиска оставката на Симеонов, значи е съгласен с него, смята лидерът на опозицията

По думите му, на базата на огромните средства, които се отделят за системата, трябва да се направи така, че тя да стига до пациентите и същевременно лекарите също да са доволни. Премиерът изтъкна и значението на борбата срещу злоупотребите в тази сфера.

По време на срещата на върха премиерът Борисов обсъди заедно с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев, засилването на партньорството между двете страни в сферите на енергетиката и туризма.

"Обменихме и мнения за възможностите на нашия газов хъб "Балкан", където да привлечем газ и от терминала в Гърция, и от Черно море", подчерта Борисов.

Освен ръст на руските туристи в страната през последните години, двамата премиери са отчели и активизирането на двустранното партньорство в търговско-икономическата сфера.

Борисов отчете факта, че премиерите на Япония, Китай и Южна Корея са били дни наред в България и това прави страната ни една от най-разпознаваемите и с големи възможности в този регион.

По думите му всички лидери отчитат, че войната е една от причините за миграцията, но другата е климатичните промени.

Борисов уточни, че работата на премиерите на такива форуми е да създават бизнес среда, която да допринася за брутния вътрешен продукт и много други сфери.