Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като театър извинението на премиера Бойко Борисов за думите на неговия вицепремиер Валери Симеонов. Това тя направи в пост в социалната мрежа Фейсбук.

"Хайде стига с този театър. Всичко, което правите в последните месеци с хората с увреждания, не е грешка на езика, то е недопустимо отношение към болни, слаби и нещастни българи. Единственият адекватен отговор е оставката на Валери Симеонов. Ако не му я поискате, значи сте съгласен с него", пише Нинова.

Публикацията й в интернет идва часове след изказването на вицепремиера по демографската политика Валери Симеонов за майките на деца с увреждания, поисканата му оставка от БСП и извинението от премиера Бойко Борисов.

И БСП поиска оставката на Валери Симеонов

И БСП поиска оставката на Валери Симеонов

Заради думите му, че протестиращите майки са кресливи и с уж болни деца

Припомняме, повод за скандала стана изявление на Симеонов в социалната мрежа, който определи протестиращите майки на деца с увреждания като: "група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях.

След това изказване майки на деца със специфични потребности поискаха Симеонов да бъде освободен от поста си. Същото искане отправи и лидерът на БСП Корнелия Нинова, според която: "този човек не може да остане и минута повече на поста си".

Борисов се извини на майките за езика на Симеонов

Борисов се извини на майките за езика на Симеонов

Не може на гърба на тези хора да се гради политика

Нинова припомня случилото се в последните няколко месеца. "Г-н Борисов, този път с извинение няма да спасите положението. Достатъчно си играхте с мъката на тези хора. Първо плакахте от тъжната история на една майка, която след това поиска лично да ѝ се извините за унизителното Ви отношение към нея и избяга от Вашите сълзи чак в Холандия. После се извинявахте за Вашите думи - "да ми се махнат от главата", припомни Нинова.

Според нея уволнението на министъра на труда Бисер Петков, който ден по-късно беше възстановен на поста си стана, за да си измие Борисов ръцете. Не Ви мина номерът и го върнахте. Сега казвате: "език мой, враг мой", прави хронология на действията и думите на премиера лидерът на опозицията.

Валери Симеонов не се извинява на "всички превъзбудени, но непрочели"

Валери Симеонов не се извинява на "всички превъзбудени, но непрочели"

Думите му са извадени от контекста на изказването му

Междувременно Симеонов се защити - отново в социалната мрежа. Според него, думите му са извадени от контекста. "За всички превъзбудени, но непрочели изказването ми, медии, предоставям оригиналния текст: "Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях.", написа вицепремиерът, който държи на демографското развитие на страната.

Според него, в исканата му оставка има политически действия. "Маските паднаха, в общ хор реват БСП, АТАКА, някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали", обясни Симеонов.