Мая Манолова се вози в служебен автомобил с шофьор на НСО, но не ползва охрана и на практика използва една скъпа таксиметрова услуга, коментира пред БТВ финансовият министър Владислав Горанов.

"НСО е една скъпа таксиметрова компания. Точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява. Няма нищо целенасочено срещу омбудсмана. Тя ползва само кола и шофьор. Няма данни за заплахи към нея и не ползва охрана. За това казвам, че това е скъпо такси. Аз не ползвам кола от НСО. В правителство има и други колеги, които са се отказали. Нямам нищо против да се проведе дебат колите и шофьорите на НСО да отпаднат и за министрите", добави той.

Има достатъчно мнозинство в парламента и той да функционира нормално, така че БСП имат правото да не се регистрират, това е една технология на парламентаризма, обясни финансовият министър.

"Оставката на Валери Симеонов е решение на коалиционния съвет. Аз не защитавам думите на Валери Симеонов. Със сигурност обаче, ако той излезе от управлението, в коалицията ще настъпят трусове и промени, а на този етап ние не искаме това да се случва. Няма предпоставки за предсрочни избори и структурни промени. Не можем да хвърляме държавата в хаос, за да угодим на болните амбиции на някои хора от опозицията, които неистово искат да управляват без да имат реална подготовка и възможност за това", коментира Горанов.

Левите искат оставката на Симеонов с отказ да се регистрират в НС

Левите искат оставката на Симеонов с отказ да се регистрират в НС

Той отговарял за агенцията за българите в чужбина

50 милиона лева се отпускат от кабинета за коледни надбавки на пенсионерите, а сумите, които ще получат пенсионерите са сходни с дадените за Великден. "Не съм съгласен при сегашното състояние на пазара на труда да отпадне втората година по майчинство", обясни Горанов.

Разходите в бюджета за хора с увреждания са над 2 млрд. лева. "Сега добавяме едни нови 150 млн. лева. Те ще дадат възможности на хората, които са над 18 години и вече не са деца, но е трудно интегрирането им в работната сфера, да получават доходи и помощ. Тези средства няма да решат всички проблеми, но са стъпка в правилната посока", добави Горанов.

Според него, бюджет 2019 инвестира в човешките ресурси и образованието, модернизация на армията, здравеопазване и социалните сфери. "Обещахме да не променяме ставките на преките на данъците и го изпълняваме. Добрата новина е, че икономиката ни расте. Максималният осигурителен доход не е променян през последните 15 години".

Менда Стоянова се притеснява от задъхващата липса на кадри в страната

Менда Стоянова се притеснява от задъхващата липса на кадри в страната

Няма да има ръст на БВП, ако няма работна ръка

Бизнесът трябва да разбере, че за да задържим младите хора да работят тук, доходите трябва да растат. Бизнесът се оплакват, че няма работни кадри и трябва да помислят как да се реши този проблем. Процесът е труден и трябва да има комбинативно решение. Със сигурност няма бюджетна експанзия заради предстоящите избори догодина, смята финансовият министър.

"В този бюджет ние изпълняваме обещанията си и управленската програма. Няма нищо предизборно в него. Обещахме повече пари за образование, за заплати на учители, повече пари за здравеопазване и социалната сфера, увеличение на пенсиите. Всичко това се случва", допълни той.

Няма да се променят заплатите след приемане на еврото, уверява Кристалина Георгиева

Няма да се променят заплатите след приемане на еврото, уверява Кристалина Георгиева

Влизането на страната ни в еврозоната означава, че ще имаме едно столче...

Във връзка с чакалнята на еврозоната Горанов е умерен оптимист. "Сега се подготвяме за близко сътрудничество с ЕЦБ по отношение на надзора на българските банки. След като това стане ще кандидатстваме и ще получим покана за ERM-2"

Ограничаването на печалбата на търговците на храни е непазарна мярка за финансовия. "Промяната на ДДС е възможна тема, но за нас е неприемлива", а акцизът на горивата няма да бъде повишаван, защото е достигнал минималните нива в ЕС. Цените на горивата не зависят от правителството, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов не иска синдикати и работодатели да спорят за бюджета

Горанов не иска синдикати и работодатели да спорят за бюджета

Не вижда нищо драматично в бюджетния дефицит

Финансовата рамка се обсъжда на съвместно заседание на три парламентарни комисии: бюджетната, социалната и здравната. Сред най-спорните моменти са увеличаването на максималния осигурителен праг от 2 600 на 3 000 лева от 1 януари. Това трябва да доведе до ръст на максималната пенсия до 1 200 лева, от началото на юли догодина, а пенсиите ще се увеличат с 5,7 на сто по швейцарското правило, коментира пред БНР социалният министър Бисер Петков.

Приоритети в бюджета за следващата година са образование, социална политика, отбрана и здравеопазване. "Критиката, която чувам от определени политически сили, дават се едни пари, а срещу тези пари няма контрол, не е вярна", обясни здравният министър Кирил Ананиев.

ГЕРБ поискаха от Нинова да изчисти собствената си къща

ГЕРБ поискаха от Нинова да изчисти собствената си къща

Преди да раздава морални оценки

БСП няма да подкрепи бюджета за догодина, защото "в него липсват реформи, дават се пари "на калпак" и се сипват пари в продънени каци. Бюджетът има само една цел и тя е да купи политическо време за управляващото мнозинство", коментира пред БТВ Крум Зарков от БСП.

"Това, че ние намираме тези искания за легитимни, съвсем не означава, че яхаме каквото и да е", обясни Зарков относно критики, че БСП "яхва" протеста на майките на деца с увреждания. Той иска всяка политическа сила да вземе ясно отношение по темата и да обяви какво подкрепя.

"Когато управляващото мнозинство осигури кворум, ние ще влезем и ще работим по законите и по всичко в дневния ред", обясни той отказа на БСП да не се регистрира на пленарни заседания, докато Симеонов не подаде оставка.

БСП си мери алтернативата с бюджета на Борисов

БСП си мери алтернативата с бюджета на Борисов

Според Нинова бюджетът кърпел дупки