Правителството отпуска по 40 лева великденски добавки за пенсионерите, след като с финансовия и социалния министър са разгледани възможностите. Това обяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, съобщава БТА.

Предвидените добавки са за пенсионери, които получават доход до линията на бедност. "То беше инцидентно преди няколко години, но така стана, че като дойде Коледа и Великден, над 1 милион пенсионери очакват по 40 лева допълни бонуси към пенсиите", коментира Борисов.

Горанов не обещава още великденски добавки за пенсионерите

Горанов не обещава още великденски добавки за пенсионерите

Ядоса се на Бисер Петков за заявката за 40 лв. добавка

Той подчерта, че двата празника са през няколко месеца и се отделят около 100 млн. лева за изплащането на тези добавки. Добавки за Великден ще получат над 1,2 милиона пенсионери, като от бюджета ще бъдат отделени над 50 млн. лева за изплащането им, обясни премиерът

Социалният министър Бисер Петков благодари на Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов за осигурените средства на изплащане на допълни суми към априлските пенсии на 1 227 000 пенсионери, което са се равнявали на 56, 5 процента от пенсионерите в България.

Великденските добавки остават 40 лв.

Великденските добавки остават 40 лв.

Другата седмица ще се вземе решение за тях

"Това, което бих искал да допълня е, че НОИ има готовност, след като Министерски съвет вземе решението, да го изпълни. С пенсиите за април, изплащането, на които ще започне на 4 април, да се изпратят и тези еднократни допълни суми", коментира Бисер Петков.

Преди днешното правителствено заседание, премиерът Борисов получи и награда на фондация "Искам бебе" с отличието "Ангел на благодарността".

Същото отличие получи на 23 март и финансист номер едно Владислав Горанов.

Борисов стана "Ангел на благодарността"

Борисов стана "Ангел на благодарността"

Караянчева: Правителството изпълни обещанието си по програмата за ин витро