Не е във възможностите ми да го направя. Това беше краткият отговор на премиера Бойко Борисов на въпрос на БТВ как може да спре протеста на майките на деца с увреждания и да ги прибере от улиците. Иначе по темата за исканата оставка на вицепремиера Бойко Борисов призна, че оставката му в момента не се обсъжда и тази оставка зависи от коалиционните отношения на Обединените патриоти.

Оставката на В. Симеонов е в ръцете на Обединените патриоти, заяви Борисов и обясни, че партньорите в управлението си имат коалиционно споразумение, а Валери Симеонов е заявил ясно, че за да я подаде, именно те трябва да му поискат оставката.

Припомняме, вчера се проведе поредния 24-ти протест на родителите на деца с увреждания с искане за оставката на Валери Симеонов. БСП, ДПС и "Воля" в парламента също искат оставката му след скандалните му думи. Искане за оставка имаше и от страна на партньора на Симеонов в ОП Волен Сидеров, но третият в Обединени патриоти - военният министър Красимир Каракачанов го подкрепи.  

На въпрос дали обаче кабинетът се крепи на Симеонов и Каракачанов, премиерът отговори: "Крепи се кабинета на всеки един от нас."

Каракачанов застана до Валери Симеонов
Обновена

Каракачанов застана до Валери Симеонов

Коалицията работи, правителството също

Бойко Борисов три пъти отново се извини за думите на лидера на НФСБ за майките на деца с уврежданията и техните "уж болни деца".

"Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема", заяви Борисов и отново посочи, че именно по темата правителството е работило много, постигнало е много и е изпълнило всичките, поети ангажименти, включително са отпуснали 150 млн. лв. повече в бюджета за следващата година.

Бойко Борисов отново призна, че изказването на Валери Симеонов е обидно.
"И ми е мъчно, и ме е яд. Извиних се няколко пъти от негово име", посочи Борисов и подчерта, че не само той лично, но и всички в Коалиционния съвет са настоявали за извинение. Бойко Борисов искрено обаче вярва, че извинението на Валери Симеонов е искрено.

Валери Симеонов се извини

Валери Симеонов се извини

Не счита за нужно да се аргументира за отношението си

"Пак се извинявам, нямам какво да кажа повече по темата", допълни Борисов. По-късно в интервюто премиерът призна, че ако може да иска и настоява за оставката на Симеонов, би го направил категорично: "Ако не беше един от лидерите на партия в Обединените патриоти в Коалиционното споразумение - аз ще съм първият и категорично ще му искам оставката", посочи Борисов.

Горанов не защитава Симеонов, но без него ще има трусове

Горанов не защитава Симеонов, но без него ще има трусове

С бюджета, те изпълняват обещанията си и управленската програма

Според Борисов друга конфигурация на кабинет в рамките на този парламент трудно може да има. "Кабинет на малцинството - не мисля, че трябва да се стига до там", заяви Борисов.

Промени в кабинета обаче ще има, но според него не сега е моментът.

На въпрос дали се изкушава отново да подаде оставка, Борисов припомни, че го е правил два пъти, но обясни, че в момента този въпрос не стои пред него. Премиерът обаче не отговори на въпрос дали смята, че правителството му ще изкара пълен мандат.

По отношение на протестите, които са ежедневни, Борисов заяви, че този път не се е уплашил, тъй като протестите нямат никакво основание. В момента цените на горивата падат - а пак се протестира, коментира премиера и попита защо не се протестира в подкрепа на падащите цени.

КЗК следи пазара с горивата

КЗК следи пазара с горивата

С цел гарантиране на конкурентната среда

Борисов заяви, че е заръчал на вицепремиера Томислав Дончев да направи проверка на цените на горивата и е станало видно, че държавата няма възможности да влияе на цените им. Единственото е промяна на акциза, което не можем да си позволим при толкова много социални плащания, обясни Борисов и изброи отново увеличенията в Бюджет 2019 за заплати и по перата за здраве, култура, полиция, хора с увреждания и т.н.

Протестите се надявам да престанат, посочи Борисов и обясни, че ги уважава като форма на демокрация, в каквато живеем. Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че "никога не му писвало от всичко" и не се е оттеглял от властта емоционално.

По думите му е нормално повечето хора да не харесват управляващите - "това е в цял свят", коментира Борисов, но и допълни, че у нас сега е видно, че и опозицията не е харесвана. Или поне рейтингът на БСП не показва увеличение и това, че Корнелия Нинова не успява да привлече подкрепа с тезите си.