Инициативен комитет "Лозенец" не иска повече прах в очите около сагата с апартаментите на властта.

Скандалът с апартаментите досега коства вече оставките на един министър - Цецка Цачева - и двама заместник-министри - Ваня Колева и Красимир Първанов.
Турболенцията в държавата е огромна, пишат от Инициативен комитет "Лозенец", но говоренето само за оставки прикривало темата от интереси за милиони, а чистата печалба от реализацията на небостъргача на улица "Златен рог" надхвърляла 100 милиона лева.

Освободиха двамата зам.-министри, уличени в „Апартаментгейт“

Освободиха двамата зам.-министри, уличени в „Апартаментгейт“

Красимир Първанов и Ваня Колева

"100 милиона печалба от едно строителство, което става все по-невъзможно да бъде защитавано като законно. След признанието от вносителите на поправката "Артекс", че тя няма обратно действие за строежи преди 2017 година, вече въпросът не е дали е законен строежът на хълма на "Лозенец", въпросът е кой е в най-голямо нарушение", питат Войслав Тодоров, Мариан Башур и Никола Вапцаров от комитета в писмо.

Питат. И предполагат.

Дали в най-голямо нарушение е заместник-министър Йовев, който "със своето псевдописмо" определя разрешението за строежа да продължи до 2020 година?

Дали е главният архитект на София Здравко Здравков, "който легитимира това хвърчащо писмо в индивидуален административен акт и в заповед № РА51-226/20.09.2017г. цитира срока на разрешението до 2020 година"?

Дали основната вина е в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), "която вече година и половина след изтичане на презавереното разрешение за строеж от 2012 година не предприемат основните си действия по компетентност за прекратяване на строителство, извършвано без валидно разрешение за строеж"?

Или вината падала върху прокуратурата, "която въпреки сигналите до нея, не се възползва от правомощията си да оспори, продължаващото строителство и да потърси отговорност от горепосочените лица"?

Утре става ясна позицията на ГЕРБ за политическото бъдеще на Цветанов

Утре става ясна позицията на ГЕРБ за политическото бъдеще на Цветанов

Валерия Велева: В ГЕРБ незаменим е само един!

Всичко това създавало силно чувство на корупция. Толкова силно, че в резултат на бездействието на горепосочените и прехвърлянето на топката между различните институции в общественото съзнание корупцията вече си имала свой официален паметник в столицата - "Емблема на върха на лозенския хълм".

Инициативният комитет настоява за незабавното прекратяване на строителството на 120-метровия небостъргач на "Артекс" на улица "Златен рог". Настояват и стоежът да бъде преработен в съответствие с изискванията на Общия устройствен план за височина на строителството до 26 метра.

"Фокусирането от страна на властта само върху темата оставки и продължаващото бездействие по отношение на казуса "Златен рог" считаме за непродуктивно и опит с отстраняване на 2-3 пионки да се продължи играта за милиони", категорични са от комитета.

Антикорупцията щяла да разнищи казуса с апартаментите на властта

Антикорупцията щяла да разнищи казуса с апартаментите на властта

Пламен Георгиев не можел да си позволи "Артекс" апартамент