Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев си тръгна чист от имотната афера. Той ще се върне като прокурор, тъй като има юридическо образование.

Той е подал оставка днес, тъй като е изчаквал резултатите от данъчната проверка на НАП, според която той е чист. 

Пламен Георгиев подаде оставка
Обновена

Пламен Георгиев подаде оставка

120 депутати гласуваха "за" оставката му, без дебат, въпреки че шефът се яви в НС

Той иска семейството му да живее спокойно и това също е мотив да подаде оставка.

Доскорошният председател на КПКОНПИ се извини на медиите за явно лошата комуникация

Отдавна бях взел решението да подам оставка, обясни пред медиите в парламента Пламен Георгиев. За мен да бъда на такава позиция не е самоцел, подчерта той.

"Един от мотивите, с които подавам оставка е личен. Семейството ми беше подложено на един невероятен тормоз от някои медии", оплака се той. 

Камарата на архитектите скандализирана заради терасата на шефа на КПКОНПИ

Камарата на архитектите скандализирана заради терасата на шефа на КПКОНПИ

Настоява за проверка на дейността на цялата Дирекция "Контрол по строителството"

"Не искам една хиперболизирана тераса, която беше едно абсолютно безумие да се отрази по някакъв начин на работата на комисията", каза Георгиев.

Георгиев е недоволен, че семейството му е снимано с дронове. За следващото ръководство на комисията иска да надгради постигнатото от него, заради което били атаките срещу него. Георгиев счита, че е станал жертва на олигархията.

Акумулирах много врагове, които ми върнаха чрез медиите, посочи той.

Георгиев е доволен, че проверката на НАП доказва всеки доход- на него и на съпругата му. Тази проверка доказах, че аз не съм извършил нито едно закононарушение, отчете бившият шеф на КПКОНПИ.

Работил съм в името на държавата, категоричен бе той. В комисията се създали напрежение и това било другата причина да се оттегли от поста.

Иначе Пламен Георгиев смята да си търси правата в съда. Ще съди и общината заради неуредиците с терасата. Той не приема новините да започват с неговата тераса, а втора новина да е палатът на Баневи. Не е нормално, смята Пламен Георгиев. Той посочи, че е имало заплахи за нивото му. Затова и днес дойде в парламента с охрана от НСО, допълни Пламен Георгиев.

БСП внася подписи в НС за отстраняването на Пламен Георгиев

БСП внася подписи в НС за отстраняването на Пламен Георгиев

Няма как управляващите да си избират тези, които ще ги проверяват

По късно се получи и писмено обръщение до медиите от страна на Пламен Георгиев, което публикуваме без редакторска намеса.

Уважаеми представители на медиите,

Това е може би най-трудното изявление, което някога съм правил. Не защото не съм спазвал закона и моралните принципи, а напротив - защото при всичките си действия съм се водил именно от тях. Винаги.

На 4 април 2019 г. прокуратурата възложи на НАП извършването на пълна финансова и документна проверка на придобитото от мен и моето семейство имущество за последните 6 години. Данните от тези проверки вече са ясни и те категорично доказват, че закононарушения от моя страна няма. Детайлно бе изследван всеки лев, получен и разходван от мен и семейството ми за тези 6 години, както и пълната документация по купуването, ипотекирането и декларирането пред държавата на семейното ми жилище. Резултатите от тези проверки са поредното доказателство за това, че думи като "чест", "морал" и "законосъобразност" не са просто клишета, а основата, на която се гради моят житейски и професионален път.

Радвам се, че всички въпроси на медиите получиха своя отговор и към днешна дата няма неизяснени детайли, които да оставят съмнение за нещо нередно. Винаги съм изповядвал вярването, че медиите са ключовият посредник между нас, представителите на държавните институции и гражданите, и затова смятам, че най-лошият въпрос е незададеният.

Както призвание на медиите е да питат, така и задължение на публичните лица е да отговарят честно и почтено. В резултат от приключените проверки, вече е категорично доказано, че:

- Не съм купувал евтино, а на пазарни цени и парите ми имат доказан произход.

- Не съм купувал от свързани лица и не съм използвал служебното си положение, за да получа по-ниска цена.

- Не съм променял данъчни оценки. 

Анкорупционният шеф ипотекирал терасата, която не била негова собственост

Анкорупционният шеф ипотекирал терасата, която не била негова собственост

Според адвокат Валя Гигова, ако терасата не е на Георгиев, то ипотеката е нищожна

- Терасата-покрив не е моя собственост, а обща част, неподлежаща на деклариране и не може да бъде предмет на прехвърлителни сделки и придобивна давност, съгласно тълкувателно решение № 34 от 15.VIII.1983 г. по гр. д. № 11/83 г., ОСГК, а фактът, че излаз към нея има само от купения от мен през 2017 г. имот, се дължи на архитектурен проект, одобрен през 2007 г. от главния архитект на община Слатина.

- Всички проверки на районната администрация, включително и по сигнали от 2012 г. ясно показват, че дори да има незаконни обекти върху терасата-покрив, строителството им е осъществено преди 2017 г. - т.е. преди аз да придобия имота.

- Не съм ипотекирал обща част - този факт бе потвърден и от официално съобщение на банката, на базата на договорната ипотека.

- Проверка във връзка с имотното ми състояние никога не е извършвана от КПКОНПИ, а от НАП, по разпореждане на Прокуратурата на Република България.

Въпреки че не за първи път оповестявам тези факти, те бяха неглижирани. Надявам се този път да бъдат чути.

Гражданите имат право да знаят не просто как се разходват публичните средства, а и какво реално върши всяка една държавна институция, както и какъв човек я ръководи. Точно затова адмирирам искрено всеки зададен журналистически въпрос, чрез който обществото може да получи пълна информация за имущественото състояние както на представителите на властта, така и на хора като мен, заемащи ръководни постове в ключови за опазване интересите на държавата звена.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е точно такава институция - създадена и ръководена досега с единствената цел да се противодейства на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. За краткото време, в което КПКОНПИ съществува, тя доказа не само у нас, но и в международен план, че една комисия може да проведе много и тежки битки в полза на държавата и гражданите й.

Логично - добрата работа на КПКОНПИ доведе до негативна реакция от страна на засегнатите от нашите действия проверявани лица. Все хора с пари и власт, натрупани на гърба на държавата и гражданите й, които без колебание разпространяват клевети и лъжи в опит да избягат от възмездието за престъпленията си.

За мен и ръководената от мен институция обаче винаги е било важно не мнението на хора, престъпили закона, а възтържествуването на правдата. И резултатите от работата ни не останаха незабелязани от евроатлантическите ни партньори, които дават висока оценка за действията на КПКОНПИ досега. Благодарение на усилията на комисията, както и на взаимодействието ни със законодателната, изпълнителната и съдебната власт в страната успешно бяха затворени и главите "Нормативна уредба" и "Борба с организираната престъпност" от европейския Механизъм за сътрудничество и оценка.

Това са все доказателства, че за едната година от съществуването си КПКОНПИ успя да се утвърди като работещ модел за битка с корупцията и престъпността - институция, давана от партньорите ни като положителен пример в останалите страни-членки на Европейския съюз, но търпяща у нас небивали по размерите си удари и атаки. Това са атаки, превърнали се и провеждани като персонални кампании срещу мен, които едва ли ще спрат. Въпреки ясните доказателства, че не съм погазвал закона.

Като председател на Комисията не мога да си позволя една "тераса", хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания, дирижирана от засегнати от работата ми лица, да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ. Не мога да позволя и моето семейство да бъде подложено на подобни атаки, зад които не стоят факти и доказателства за закононарушения, а нечии финансови и политически интереси.

Именно затова взех решение да подам оставката си и да се оттегля. Правя го най-вече с надеждата, че това ще даде на Комисията нужното спокойствие да продължи и занапред битката си за върховенство на закона и възтържествуване на правдата, от която има нужда цялото общество.

Надявам се и че досегашните атаки няма да бъдат прехвърлени върху следващото ръководство на Комисията. Вярвам, че Народното събрание ще приеме моята оставка, за да може максимално бързо Комисията да се върне към обичайния си ритъм на работа, в интерес на гражданите и държавата. 

Арх. Калинов тълкувал грешно закона за терасата на Пламен Георгиев

Арх. Калинов тълкувал грешно закона за терасата на Пламен Георгиев

Това е обяснението на кмета на район "Слатина" за прекратената от него проверка

Припомняме, тази сутрин Пламен Георгиев подаде оставка. Тя бе приета от 120 депутати, а броят на въздържалите се и на тези, които бяха против, бе равен - по трима.

Георгиев излезе в отпускпреди повече от три месеца след като главният прокурор Сотир Цацаров взе под особен надзор разследването на скандала с имотите на властта, в това число и с терасата към апартамента на Пламен Георгиев. Излизането си в отпуск Племан Георгиев мотивира желанието си проверката, разпоредена от главния прокурор, да протече при пълно съдействие от негова страна.

Преди това обаче Георгиев няколко пъти заяви, че намесването на името му в скандала "Апартамент гейт" се дължи на атаки от страна на засегнати от работата на комисията по антикорупция, които пък имали 198 милиона причини за това.

Председателят на КПКОНПИ беше един от участниците в скандала с апартаментите на властта, купени на преференциални цени.

Оказа се, че апартаментът на Георгиев има тераса от 186 квадратни метра, която не е декларирана. Самият Георгиев обясни, че терасата е обща част на блока и отказа да влиза в обяснителен режим.

Терасата на шефа на КПКОНПИ била законна

Терасата на шефа на КПКОНПИ била законна

Проверката на Строителния контрол в СО показала, че има документи за терасата

На 4 април, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще иска проверка срещу него, Георгиев излезе в отпуск.

Последва проверка на имота, чиято цел беше именно да се установи дали постройките на терасата на Георгиев са законни. След това стана ясно, че два навеса трябва да бъдат премахнати, тъй като са над разрешената кота "било" на сградата.

Заради разкритията президентът Румен Радев свали доверието от шефа на Антикорупционната комисия.

На 25 април стана ясно, че терасата на Георгиев не била обща част. Това поясни кметът на района "Слатина" Наталия Симеонова.

След два месеца - на 26 юни, столичният кмет Йорданка Фандъкова получи оставката на арх. Влади Калинов, директор на дирекция "Общински строителен контрол". Оставката следва обяснения за проверката за законността на двата навеса, собственост на Пламен и Ирена в кв. "Гео Милев".