Камарата на архитектите в България е скандализирана от резултата от проверката за незаконно строителство на терасата на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, съобщава БНР.

Архитектите настояват за кметът Йорданка Фандъкова да провери дейността на цялата Дирекция "Контрол по строителството" към Столичната община и в случай на нарушение, да се поиска оставката на арх. Влади Калинов. За това съобщи председателят на Камарата арх. Борислав Игнатов.

Да видим конкретните мотиви, защо се отказва премахване на един обект, който визуално, без да имаме всички документи към момента, смятаме, че не отговаря и на устройствената зона на мястото, и като височина, и като допълнителна площ, посочи той.

Арх. Игнатов подчерта, че това не е единственият подобен случай. Напротив, по негови думи имало стотици, които се толерирали и не се премахвали.

Терасата на шефа на КПКОНПИ била законна

Терасата на шефа на КПКОНПИ била законна

Проверката на Строителния контрол в СО показала, че има документи за терасата

Искаме да разберем дали това не е прикриване на незаконно строителство, заяви той и допълни, че ако наистина има такива нарушения, от Камарата ще настояват за оставка.

Припомняме, вчера стана ясно, че според Строителния контрол в Столичната община терасата на шефа на антикорупционната комисия е законна.

Предният ден пък Антикорупционната комисия излезе със заключенията си от проверките на апартаментите на властта, като при нито една от сделките не бяха открити нарушения.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев стана поредната фигура, която се завъртя в медийното пространство около скандала с апартаментите на властта на преференциални цени.

Оказа се, че апартаментът на Георгиев има тераса от 186 квадратни метра, която не е декларирана. Самият Георгиев обясни, че терасата е обща част на блока и отказа да влиза в обяснителен режим. При първата си изява пред журналисти той заяви, че атаката срещу него е компроматна и бизнесмените, които са засегнати от работата на Комисията по антикорупция имат 198 милиона причини, за да го атакуват.

Антикорупцията не откри злоупотреби при апартаментите на властта

Антикорупцията не откри злоупотреби при апартаментите на властта

Проверките са прекратени

На 4 април, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще иска проверка срещу него, Георгиев излезе в отпуск, който продължава и до днес.

Последва проверка на имота, чиято цел беше именно да се установи дали постройките на терасата на Георгиев са законни. След това стана ясно, че два навеса трябва да бъдат премахнати, тъй като са над разрешената кота "било" на сградата.

Заради разкритията президентът Румен Радев свали доверието от шефа на Антикорупционната комисия.

На 25 април стана ясно, че терата на Георгиев не била обща част. Това поясни кметът на района "Слатина" Наталия Симеонова.

От "Демократична България" обявиха, че настояват за незабавната оставка на Пламен Георгиев относно закупеното от Георгиев луксозно жилище в кв. "Гео Милев" в София на цени под пазарните.

От БСП пък заявиха, че внасят в парламента подписка за отстраняването на Пламен Георгиев.

Първоначално шефът на КПКОНПИ заяви, че няма да влиза в обяснителен режим, но малко след подчерта в позиция до медиите, че срещу него е извършена груба манипулация, която цели да го дискредитира като председател на КПКОНПИ.

По думите му става дума за несъстоятелни твърдения за разминаване в имотната му декларация.

Пламен Георгиев трябва да премахне два навеса от терасата си

Пламен Георгиев трябва да премахне два навеса от терасата си

Те са били изградени преди шефът на Антикорупцията да купи имота