"Има проблем, той е сериозен и това е проблем на доверието в държавността. Проблемът може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата." Така държавният глава Румен Радев коментира апартаментгейт и днешното решение на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев да излезе в отпуск, докато тече проверката срещу него.

"Партиите излизат от кризата с оставки и казват, че проблемът с апартаентите е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не е приключил за държавата", подчерта Радев.

Радев е снел доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. "Докато не се установи истината с едно пълноценно разследване, е редно той най-малкото да бъде встрани", категоричен е държавният глава.

Той посочи, че е взел решението си да свика КСНС, за да може да водим борба с корупцията по високите етажи на властта, ако искаме да имаме правова, демократична и просперираща държава.

Въпросът, обаче според Радев, не се изчерпва със заседание на КСНС и решенията, които ще бъдат взети, а "да се отиде по-надълбоко".

Не да се вземат мерки спрямо нарушителите, а да се вземат мерки се създаде такава страна, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция - прозрачност, коректност, ясни механизми и пълна прозрачност при разпределяне на публични средства.

"Трябва да създадем пример за прозрачност и да започне един процес на прочистване и оздравяванена на съдебните органи", каза още държавният глава и допълни, че без здрава съдебна система няма правова и просперираща държава.