От БСП вече събират и ще внесат подписи в парламента за отстраняване на Пламен Георгиев и заместника му, съответно като председател и зам.-председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).
Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията. Внасянето на подписи ще стане най-късно утре.

Въпреки събирането на подписи, червените нямат намерение да се върнат в парламента и продължават да стоят на позиция, настоящето управление и парламент са изчерпани.

По думите на Нинова днес премиерът Бойко Борисов е спасил от отговорност шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, като му е оставил вратичка за измъкване - или оставка, или дълъг отпуск до приключване на проверката на апартамента му.

Според социалистите обаче проверките продължават месеци и години и това според тях е начин случаят да се забрави, да се замете и Георгиев да се върне някой ден на бял кон.

Нинова припомни, че Пламен Георгиев е бил избран с гласовете на управляващата коалиция ГЕРБ - ДПС - ОП и "Воля", като социалистите са били против неговия избор. От БСП продължават и да са против са против закона и начина, по който е създадена Комисията.

"Няма как управляващите да си избират тези, които ще ги проверяват", заяви Нинова и посочи, че така никога няма да има решение за корупцията по високите етажи на властта.

Затова от БСП ще предложат по време на предстоящия в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност 3-4 конкретни и различни мерки за истинска борба с корупцията по високите етажи във властта.

С това си действие червените искат да видят дали наистина има воля страната ни да се справи с проблема.

Припомняме, още по време на дебатите по новия Закон за противодействие на корупцията, с който се създаде новата мегаагенция, оглавена от Пламен Георгиев, между БСП и ГЕРБ имаше сериозен сблъсък на мнения.
Дебатите обаче се съсредоточиха предимно върху това кой и по какъв начин да назначава председателя на агенцията - дали Народното събрание или с указ на държавния глава.

Темата беше и част от обсъжданията по време на злополучния Консултативен съвет по националния сигурност, който заради отсъствие на редица членове, се наложи да бъде повторен.

По темата за предстоящия КСНС, свикан от президента по темата за корупцията по високите етажи на властта, социалистите са категорични и че по никакъв начин не си позволяват да съветват президента.