От втория път политиците, участващи в КСНС, се разбраха, но наполовина.

КСНС за корупцията събра отговорните институции и те стигнаха до извода, че борбата с корупцията не е на нужното ниво заради нормативната уредба и липсата на единен орган за разследването на този тип престъпления.

Консенсус е постигнат по това Народното събрание да приеме закон за противодействие на корупцията, но съгласие за ролята и функцията на бъдещия антикорупционен орган, както и кой да назначава председателя, не е постигнато, стана ясно от изявлението на президента Румен Радев след заседанието.

Само две предложения са отхвърлени, уточнява Цветанов за КСНС

Само две предложения са отхвърлени, уточнява Цветанов за КСНС

Дали антикорупционният закон ще разследва, ще реши законодателят

Този път държавният глава не излезе сам пред медиите, както стана миналата седмица, а в залата присъстваха и останалите членове на КСНС.

От изявлението на президента Румен Радев пред медиите стана ясно, че има съгласие за приемане на промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати в борбата проявите на корупция, както в държавния, така и в частния сектор. Съгласие има и за това новото антикорупционно законодателство да обхваща всеобхватни мерки в сферата.

По най-спорните моменти обаче няма съгласие. Наистина е необходим независим разследващ орган, е позицията на президента. "Дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации", подчерта Румен Радев.

Нинова: Политическата класа не иска да се бори с корупцията

Нинова: Политическата класа не иска да се бори с корупцията

Само Нинова и Радев "за" разследващ антикорупционен орган

Борбата за корупцията не трябва да се ограничава само в мерки за превенция. Сега въпросът е в ръцете на българския парламент, заяви твърдо държавният глава.

Президентът наблегна на предишно заседание на КСНС от май тази година, който е бил добър пример за смислен дебат за националната сигурност и за постигнато съгласие. Това съгласие обаче не е претворено в политики и решения, разкритикува Румен Радев. Уважаващите себе си държави политиците са тези, които изискват от военните да имат способности, за да отстояват суверенитета, а не обратното, допълни президентът.
Следващи заседания за националната сигурност ще има само, когато има реални стъпки.

Корупцията ощетява и унижава пряко или косвено всеки гражданин, заяви още той. Тя уврежда облика на България, покварява нейния климат, допълни Радев. Корупцията също така, по мнението му, обезсърчавала хората и отблъсквала инвеститорите.

Карадайъ заговори за език на омразата и при президента

Карадайъ заговори за език на омразата и при президента

Оценката му е, че е постигнато съгласие за борбата с корупцията

Борбата с корупцията изисква незабавни всеобхватни и ефективни мерки, по думите на държавния глава. Той призова парламентът да надмогне личните си, конюнктурни и партийни интереси по темата в името на България.

Припомняме, миналата седмица Консултативният съвет по национална сигурност завърши без решение по заложената тема - борба с корупцията, тъй като на съвета отсъстваха важни членове - външният и военният министър, премиерът Бойко Борисов влезе с час и повече закъснение, а по-рано от "Дондуков 2" излязоха Цветан Цветанов, Веселин Марешки, Мустафа Карадайъ. Така съгласие между партиите не бе постигнато и държавният глава насрочи втори КСНС.

Това беше определено както от лидера на социалистите Корнелия Нинова, така и индиректно от президента Румен Радев като бойкот.