Не само че няма консенсус и няма резултат, но това беше провал на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Това каза пред журналисти лидерът на БСП за България Корнелия Нинова.

Управляващите провалиха кворума, беше категорична Нинова и посочи като аргумент това, че премиерът Бойко Борисов е дошъл с час и половина закъснение.

Борисов закъсня за КСНС заради гневните работници на "Емко"
Обновена

Борисов закъсня за КСНС заради гневните работници на "Емко"

Едва след приключване на разговорите премиерът влезе на "Дондуков" 2

Лидерът на социалистите допълни и че ключови министри ги е нямало, като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата, и г-н Каракачанов.

Освен това ключови фигури и членове на КСНС са си тръгнали предварително - като г-н Горанов, г-н Цветанов. И г-н Каракачанов го нямаше.

По думите на Нинова тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин - бягат от отговорността за вземане на решение.

На въпрос - това бойкот на управляващите ли е, Нинова заяви: "Аз го оценявам така. Не може толкова хора от управляващите да не присъстват на КСНС, макар и да имат причини".

Румен Радев свиква още един КСНС на борба с корупцията

Румен Радев свиква още един КСНС на борба с корупцията

Съветът днес се е провалил заради загуба на кворум

Според нея КСНС оттук нататък ще бъде обезсмислен, но това президентът трябва да прецени. Свикването и работата на КСНС е в неговите правомощия. Лидерът на БСП допълни обаче, че когато президентът реши да свика отново КСНС, "ние ще дойдем тук и ще си държим на нашия законопроект".

Бойкот няма, уверява Цецка Цачева след провала на КСНС

Бойкот няма, уверява Цецка Цачева след провала на КСНС

Борисов поел ангажимент да присъстват всички следващата седмица

Иначе Корнелия Нинова посочи, че законопроектите за борба с корупцията ще вървят по утвърдената законодателна процедура и вече са внесени официално в деловодството. На заседанието днес и двата законопроекта са били представени, проведена е дискусия, но когато се е стигнало до вземане на решения - кворумът се е разпаднал.

За Плевнелиев президентът представлява държавата и не бори корупцията

За Плевнелиев президентът представлява държавата и не бори корупцията

Докато Тръмп е президент, за държави от Балканите не се задава членство в НАТО, смята той

На искане да коментира дали от страна на управляващите отсъствието е конфронтация с президента, Корнелия Нинова заяви, че това е поредното лицемерие и напомни, че само преди часове им е разпоредено да не споменават президента, а очаква утре от парламентарната трибуна да се леят тежки обиди към институцията.

"Мисля че това е игра на доброто и лошото ченге, което доведе до това, което виждате днес - провал. Така не се прави политика. Или всички ще осъзнаем, че трябва безкомпромисна борба с корупцията и да приемем законодателство или е имитация. В първия случай политиците все още последен шанс да узреем и да го свършим. В другия случай думата ще има народът. Тази дума ще бъде срещу политиците".

В заключение Корнелия Нинова каза, че не е оптимист по отношение на антикорупционното законодателство и най-вече по темите дали новият орган трябва да има разследващи или превантивни функции и това кой да назначава ръководството.

Нинова отказва да преговаря за имитации на борба с корупцията

Нинова отказва да преговаря за имитации на борба с корупцията

БСП с три условия към ГЕРБ за общ антикорупционен закон

"Дали да има разделение на властите или само мнозинството на парламента, което всъщност е пак изпълнителната власт. Тоест този, който най-много генерира корупция да си назначи хората, които ще го проверяват. Това е абсурд. Няма как да се съгласим на такова нещо. Това ще е имитация и след една две години народът пак ще ни пита - какво направихте - нищо. Значи всички сте едни и същи. Не искам БСП да получава този епитет", възмути се лидерът на левицата.

Марешки не подкрепя новата агенция за борба с корупцията

Марешки не подкрепя новата агенция за борба с корупцията

Те са се обединили около становището на Лозан Панов