Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) започна в отсъствието на премиера Бойко Борисов. 

Причината за това е, че премиерът Борисов и икономическият министър Емил Караниколов са поканили протестиращи работници от "Емко" на среща. Едва след срещата си с протестиращите премиерът влезе на "Дондуков" 2.

 

Работниците от "Емко" си искат и договорите
Обновена

Работниците от "Емко" си искат и договорите

Това е рекетьорство от държавното дружество "Кинтекс"

В същото време при президента вече влязоха правосъдният министър Цецка Цачева, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на финансите Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Държавна Агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев.

В Консултативния съвет се включиха още председателят на Народното събрание Димитър Главчев и председателят на ВКС Лозан Панов. От страна на ГЕРБ при президента влезе зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова и лидерът на ДПС - Мустафа Карадайъ. 

От свои източници News.bg научи, че Борисов не е изпратил официален отказ да участва в КСНС. Към момента на негово място присъства началникът на кабинета му Румяна Бъчварова.

Заседанието на КСНС е на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията".

ГЕРБ и БСП излязоха с два отделни законопроекта за борба с корупцията. И според двата текста се създава нов антикорупционен орган.

Ябълка на раздора обаче между ГЕРБ и БСП стана преди всичко това кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура. Управляващите настояват това да става с акт на правителството, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.