С викове оставка и мафия започна поредният протест на работниците от "Емко" на площад "Независимост".

Днешният протест е 12-ти поред. Протестиращите носят трансперанти с лика на министър Караниколов, на които пише "Той", както и надписи: "Вън мафията от нашия бранш".

Димитрина Маркова, финансов директор на предприятието, заяви пред събралите се работници: "Г-н министър, вие и тази сутрин казахте, че ние рекетираме държавата. Вие ни рекетирате, вие ние отнемате договорите."

Маркова цитира писмо от външнотърговското дружество "Кинтекс", съдържащо указания за методиката на изпитания и начина на тестване на продуктите за Индия. Маркова посочи, че за други дестинации няма проблем, но за Индия имат проблем... Това е рекетьорство от държавното дружество "Кинтекс" с принципал министъра на икономиката. Малко преди да започне протеста самият министър Караниколов заяви, че протестите са форма на рекет.

"Не искаме чуждо - искаме си нашето - вие сте този, който отне лиценз противозаконно", посочи Маркова.

За Караниколов протестите на служителите на Емко приличат на рекет

За Караниколов протестите на служителите на Емко приличат на рекет

Той очаква ръст на икономиката от 4%, а доходите в частния сектор се увеличават до 9,9%.

"Те дължат, ние имаме да вземаме - крадци", заяви още финансовият директор. Искаме си нашето, не чуждото, каза още тя във връзка с прекратените три договора на предприятието.

"Лишават ни от изконното право на труд" - извика от трибуната и Красимир Падарев, директор производство на ЕМКО в Монтана. Последваха викове "мафия".

По думите на Падарев лицензът е бил бе върнат, защото са били неуморни.

Не е честно срещу тези отрудени хора да действате така - на принципа разделяй и владей, заяви Маркова и визира противопоставянето им с ВМЗ Сопот.

Малко след 10 часа стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е решил да се срещне с протестиращите, които още миналата седмица настояха на разговор само с него.

Димитрина Маркова и Красимир Падарев приеха, като на срещата в Министерски съвет присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов. Представителите на Инициативния комитет обявиха решението да приемат протегнатата ръка за диалог.

От трибуната на протеста те заплашиха, че ако до сряда няма решение на техния казус в протеста ще се включат не 1300 човека, а много повече и тогава всички ще отидат при тях.

Протестиращите направиха символична стена под прозорците на Министерски съвет, където се очаква да се проведе срещата.

Припомняме, в петък Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на свое заседание единодушно реши търговският лиценз на оръжейния завод "Емко" да бъде възстановен, след като разгледа доклада на полицията, в който се констатира, че са изпълнени предписанията относно нередностите, носещи пряка опасност за работниците и населението. Връщането на лиценза бе отлагано няколко пъти с мотива, че все още има неотстранени нередности.

Работниците на "Емко" протестират от два месеца. 

Миналата седмица работници на "Емко" протестираха отново, като този път окупириха и жълтите павета в София. Така и успяха да издействат среща с икономическия министър. Тогава той и обеща да забърза процедурата с оценката на лиценза.

На пресконференция миналата седмица Караниколов защити като целесъобразни преподписаните договори с ВМЗ-Сопот, тъй като цените, предложени от държавния военнопромишлен комплекс, са с 10% по-ниски от тези на "Емко".
Според него "Кинтекс" и ВМЗ - Сопот ще реализират по-добра печалба.