"Основният проблем на "Емко" е, че не притежава достатъчно складове, заради което бяха оставени около сто контейнера боеприпаси на производствената площадка. Тези контейнери трябва да са в складове, иначе е опасно", коментира министърът на икономиката Емил Краниколов пред БНТ.

"След като лицензът е върнат, "Емко" може да прави каквото иска с продукцията си. Производството не е спирано, а вече продукцията може да се продаде, като интерес има", допълни той. Недоумява защо продължават протестите на работниците от "Емко", вижда в това опит за "рекет" към държавата.

Политици призовават хората от "Емко" да поемат битката с мафията

Политици призовават хората от "Емко" да поемат битката с мафията

На протеста се чака Караниколов, протестиращите искат Борисов да дойде

Със съдействието на "Кинтекс" контейнерите на "Емко" са закарани на пристанище Бургас и се съхраняват при пълна безопасност. Караниколов напомни, че "Кинтекс" е прекратил договорите си с "Емко" и е подписал с ВМЗ "Сопот", за да обезпечи собствените си договори с трети страни-потребители. "Въпросът е защо държавното дружество "Кинтекс" е сключило договор с по-скъпа частна компания", допълва той.

Караниколов очаква ръст на икономиката от 4% до края на годината и сходен ръст на БВП, като по ръст на БВП България е в топ 4 в Европа.

"Доходите в частния сектор се увеличават до 9,9%. Министърът на финансите обмисля увеличаване на заплатите и в публичния сектор. Ще внеса предложение за мерки за насърчаване на инвеститорите, като ще предоставяме средства за обучение на нови кадри. Искаме да покрием над 50%, а в региони с голяма безработица - над 70. Науката и образованието трябва ефективно да се влеят в икономиката", допълни още той.

Горанов обеща 55 млн. лв. на МВР

Горанов обеща 55 млн. лв. на МВР

Има ръст на доходите и потреблението, но социалнослабите , които са пасивни на пазара на труда, не го усещат

Караниколов иска диалог и с опозицията, защото за икономиката се искат общи усилия. "Икономиката се развива с конкретни мерки. Трябва да погледнем производството и високотехнологичния сектор", допълни той