Политици отново подкрепиха работниците и служителите от "Емко" и "Дунарит". Служителите на заводите излязоха да протестират и днес, въпреки че по-рано бе върнат търговският лиценз на "Емко".

От трибуната говори и заместник-председателят на АБВ Румен Петков - "обръщам се към вас като гражданин, защото вие сте тук като граждани". "Прав е г-н Димиев като казва, че въпросът е държавнически, въпросът е обществен, въпросът е граждански. Държавнически, защото българските институции грубо погазват законите, обществен, защото става дума за самосъхранението на българското общество и граждански, защото с престъпното си поведение български институции са на път да изхвърлят повече от 10 хиляди души на улицата", обясни Петков.

По думите му днес няма нужда от много приказки - трябва да кажем на министър-председателя, че без три неща - "пътникът е той и не е много свиден".

"Първо оставка на явлението Кара не знам кой си", настоя Петков. Второ той поиска създаването на парламентарна анкетна комисия, която да разследва безчинството на Министерство на икономиката, МВР и МФ, с които пряко се удрял интересът на българската държава.

Финансовият директор на "Емко": Караниколов се държи като мащеха

Финансовият директор на "Емко": Караниколов се държи като мащеха

1300 души протестират с трансперанти пред Министерски съвет

Трето в списъка на Петков е незабавното отстраняване на всички длъжностни лица, за които законът не значи нищо. "Девет месеца Агенцията по вписванията не изпълнява решения на българския съд", посочи Петков и попита за каква правова държава става въпрос. Той настоя докладът на тази анкетна комисия да бъде предоставен на прокуратурата.

По време на протеста бе прочетена и декларация на служителите и работниците от "Дунарит", в която се посочва, че протестът е в подкрепа на справедливите искания на колегите от "Емко". В нея се посочва, че действията на правителството ще доведат до загуба на основен пазар на военнопромишления комплекс.

Връщат лиценза на "Емко"
Обновена

Връщат лиценза на "Емко"

Това едва ли ще спре протеста на работниците в София

Татяна Дончева - лидер на Д21 се обърна към събралите се работници с думите, че сега съдбата на България е в техни ръце. "Вие сте тези, които трябва да поемете битката с мафията - невидима, всемогъща", посочи тя.

"Съдбата е във вашите ръце, вие да я поведете. Нямате нужда от политици. Тук се раждат хора, които могат да свършат това, което политиците не успяха - бъдете вие след като ние сме изхабени, минали и амортизирани", заяви Дончева.

Валентин Радев отрича оръжейният сектор да е дестабилизиран

Валентин Радев отрича оръжейният сектор да е дестабилизиран

Пропуските били отстранени

На протеста се очаква да дойде и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Финансовият директор на "Емко" Димитрина Маркова се възпротиви и намери само присъствието на министър Караниколов за недостатъчно. "Ако г-н Борисов не дойде - ние не желаем да говорим с г-н Караниколов, защото той ще ни излъже за пореден път!", категорична бе Маркова.