Оръжейното предприятие "Емко" ще има отново лиценз за търговия.

Отнетият му лиценз ще му бъде върнат, информира на нарочен брифинг икономическият министър Емил Караниколов. 

НАП и МВР влязоха в офиса на "Емко"

НАП и МВР влязоха в офиса на "Емко"

НАП проверява нещо в "Емко" и ние присъстваме, заяви Валентин Радев

Това става след като Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност имаше тази сутрин заседание, на което е решено търговският лиценз на оръжейния завод "Емко" да бъде възстановен.
Емил Караниколов информира, че Междуведомствения съвет към Министерски съвет е разгледал доклада на полицията. Констатира се, че са изпълнени предписанията относно нередностите, носещи пряка опасност за работниците и населението. Решението за връщането на лиценза е взето единодушно.

Валентин Радев отрича оръжейният сектор да е дестабилизиран

Валентин Радев отрича оръжейният сектор да е дестабилизиран

Пропуските били отстранени

Това означава, че от днес фирмата отново е пълноправен участник на международните пазари, съобщи Емил Караниколов. От тук нататък дружеството има право да внася и да изнася компоненти и продукцията, която изработва.

Връщането на лиценза бе отлагано няколко пъти с мотива, че все още има неотстранени нередности. Очакваше се и доклада на Националната полиция, а като основни открити нередности се посочваха нарушения при съхранение на продукцията и безопасността на работа.

Миналата седмица работници на "Емко" протестираха отново, като този път окупириха и жълтите павета в София. Така и успяха да издействат среща с икономическия министър. Тогава той и обеща да забърза процедурата с оценката на лиценза.

Тази сутрин работници от Монтана и Трявна също се запътиха към София с намерение да протестират от 14 часа на на площад "Независимост".

Оръжейници от "Емко" настояват за лиценза на жълтите павета
Обновена

Оръжейници от "Емко" настояват за лиценза на жълтите павета

С викове: "Оставка" и "Мафия"

Освен че настояват за възстановяването на лиценза на завода, оръжейниците от "Емко" искат да бъде решен и въпросът с блокираната на пристанище Бургас вече произведена продукция, както и проблемът с договорите между предприятието и търговската компания "Кинтекс".
Затова и най-вероятно възстановяването на спрения лиценз няма да спре протеста на работниците.

На брифинга в МИ Министър Караниколов уточни, че една от констатираните нередности е била свързана с наличието на боеприпаси, които не се съхраняват правилно в складове, а са били на самата производствена площадка. Тази нередност е била отстранена.

Държавата работи в полза на служителите на Емко, заяви министър Караниколов

Държавата работи в полза на служителите на Емко, заяви министър Караниколов

Според министъра на икономиката в завода се нагнетявало странно напрежението

Естествено имало и други предписания, но те не застрашават живота на работниците и населението, посочи Караниколов.

Относно договорите, които са прекратени от "Кинтекс" , Караниколов опроверга твърденията, че в качеството си на министър на икономиката е разпоредил спирането на въпросните търговски взаимоотношения. "Това не е вярно. Не се бъркам в работата на никое търговско дружество по отношение на техните контрагенти или на договорите, които имат".

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Фирмата остава собственост на Цветан Василев...

Относно преподписаните договори с ВМЗ-Сопот министър Караниколов уточни, че цените, предложени от държавния военнопромишлен комплекс, са с 10% по-ниски от тези на "Емко".

"Дори да се забавим с десет седмици с доставката на тази продукция към трета страна - това ще се покрие от разликата, която е дадена от ВМЗ. Към момента от третата страна са поискали от нас информация какъв ще е срокът на забава за изработване на тази продукция, без да казват кой да е производителя, такива вече са изпратени, забавата ще е в шестседмичен срок", уточни Караниколов.

Според него "Кинтекс" и ВМЗ - Сопот ще реализират по-добра печалба.

Министърът обеща на работниците Междуведомственият съвет да разгледа бързо техните искания и изтъкна, че за произведената от "Емко" стока има голям интерес и търсене.

На въпрос, свързан с включването на "Емко" в забранителния списък на Държавния департамент на САЩ, министър Караниколов заяви, че трябва да се работи за излизането на дружеството от въпросния забранителен списък.

Караниколов посочи, че ще бъде сформиран Национален икономически съвет към Министерство на икономиката, който ще работи за подобряване на нормативната база и подпомагане на военнопромишления комплекс в България.