Лицензът на фирма "Емко" ЕООД е бил отнет заради неотстранени нередности от служба "Контрол на общоопасните средства". Те са били установени и констатирани с протокол на службата.

Това става ясно от позиция на Министерство на икономиката, разпратена и до медиите, във връзка с днешните протести на служителите на "Емко". В позицията на ведомството изрично се посочва, че не е в компетенциите на министъра на икономиката самостоятелна да спре или да върне лиценза за внос и износ на фирмата.

Лицензът е спрян за срок от 6 месеца или до отстраняване на нередностите от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. Припомняме, служителите на "Емко" започнаха протестите си още миналия месец.

Държавата работи в полза на служителите на Емко, заяви министър Караниколов

Държавата работи в полза на служителите на Емко, заяви министър Караниколов

Според министъра на икономиката в завода се нагнетявало странно напрежението

Миналата седмица (08.09.2017 г.) е постъпило писмо до министъра на икономиката от фирма "Емко" ЕООД, в което се прилагат констативни протоколи от служба "Контрол на общоопасните средства". Възложено е на секретаря на Междуведомствения съвет да изпрати писмо до Главна дирекция "Национална полиция", с което да се поиска информация дали са отстранени всички констатирани нередности, тъй като в един от констативните протоколи са дадени предписания за такива.

От въпросния протокол не става ясно дали са отстранени нередностите констатирани от служба по пожарна безопасност и другите компетентни органи с направени предписания.

Насрочено е заседание на Междуведомствения съвет за понеделник, на което ще бъде разгледано искането за възстановяване на лиценза на фирма "Емко" ЕООД.

Лицензът следва да бъде възстановен след отстраняване на всички нередности, което трябва да се констатира от всички за това компетентни органи, посочват още от Министерство на икономиката.