Над 500 оръжейници от военния завод "Емко" в Трявна протестират срещу замразения търговски лиценз на дружеството, в което работят. Те се събраха на автогарата в село Вонеща вода, до Прохода на Републиката, съобщи БНР.

За по-малко от месец това е втори протест на работниците от оръжейния завод. Днешното недоволство започна със скандирания: "Мафия" и "Излъгаха ни".

Служителите от военния завод "Емко" протестират

Служителите от военния завод "Емко" протестират

Министър Караниколов уверява, че ще се възстанови търговския лиценз, след отстраняване на проблемите

Работниците от оръжейния завод смятат, че държавата им е обявила война. Хората от завода в Трявна и село Белица се опасяват, че ще загубят работата си.

От ръководството на дружеството твърдят, че нарушенията по съхранението на взривни вещества и боеприпаси, станали причина за временното замразяване на лиценза, са отстранени. Това е констатирано от МВР още в края на август, а дружеството продължава да трупа загуби за десетки милиони.

Няма опасност Проходът на Републиката да бъде блокиран.

Припомняме, търговският лиценз на "Емко" беше замразен в края на юли от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия. Причината са констатирани нарушения по съхранението на взривни вещества и боеприпаси.

Това предизвика протест на оръжейниците от Трявна и село Белица на 21-ви август. Ръководството на завода отстрани нарушенията и това, по думите на директора на "Емко" Славчо Димиев, е констатирано при проверка на МВР на 29-и август. Въпреки възстановеното спазване на технологичния процес, търговският лиценз не е възстановен, както обеща в деня на първия протест министърът на икономиката.

Държавата работи в полза на служителите на Емко, заяви министър Караниколов

Държавата работи в полза на служителите на Емко, заяви министър Караниколов

Според министъра на икономиката в завода се нагнетявало странно напрежението

На 8-и септември държавната компания "Кинтекс" спира три договора на "Емко" за износ на боеприпаси за Индия, а щетата е за около 60 милиона долара, твърди Славчо Димиев.

От началото на месец юли се води открита война срещу дружеството "Емко", обяви пред общественото радио Славчо Димиев.

"Заради нечии интереси, вероятно икономически, искат един от големите работодатели да не съществува. Тези хора, които водят война, или по-точно подстрекават държавата да води война срещу нас, сигурно си имат имена, но този въпрос би трябвало да се зададе на ръководството на държавата, на правителството или на хора, които разследват. Което и име да кажа, това ще означава, че аз наклеветявам. Нямам нито такава власт, нито такива възможности да разследвам който и да е в държавата", заяви Демиев.

Той обясни, че е написал отворено писмо до премиера и президента, в което настоява да се спази закона и да бъде запазено работещото предприятие.

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Фирмата остава собственост на Цветан Василев...

Димиев обясни, че не иска помощ от българската държава, че заплатите се изплащат и няма съкращения. "Ние искаме тя да не ни пречи. Ако ние получим ясен сигнал, че спира войната срещу нас, че на нас ще ни се върне лицензът и ще бъдем оставени да работим, няма никой да протестира".