Направихме положителна крачка към диалог, коментира Славчо Димиев, директор на "Емко" - Трявна, който заедно със свои колеги се срещна с министъра на икономиката Емил Караниколов в сградата на Министерски съвет. В същото време на площада пред сградата оръжейници от "Емко" протестираха за отнетия лиценз.

"Ако диалогът продължи, аз продължавам да храня надежди, че всякакъв вид проблем между нас и българското правителство, ще бъде решен", обясни Славчо Димиев. "Започнахме диалог. Затова аз благодаря на министъра", заяви Димиев.

По думите му имало неща, за които министърът научавал сега от тях по време на срещата.

"Искрено се надявам в честността на министъра, че обективността ще надделее. Ние естествено поемаме ангажименти да спазваме съществуващата законова уредба в страната и да работим в диалог, с който да бъдат избягвани проблемите", каза още той. Така хората на "Емко" ще спрат да протестират в момента, в който държавата започне обективно да се отнася към тях.

"Надявам се на думата на един български министър", каза още Димиев.

Сред конкретните действия, които работниците очакват да бъдат предприети от страна на държавата са: разглеждане на протоколите, съставени от служба КОС на ГД "Национална полиция". Относно договорите, Димиев посочи, че има какво да се работи по въпроса.

Министър Караниколов заяви, че първото, за което ще настоява е незабавно въпросните доклади да бъдат предоставени от страна на полицията.

Караниколов се ангажира още днес да разговаря с МВР за предоставянето на въпросните документи.

"Ако в констатациите няма нещо, което да застрашава сигурността и живота на работниците и населението, аз лично веднага ще искам да се върне действието на спрения лиценз за внос и износ. От тук нататък ще имаме диалог по всички други теми, които поставихме, включително и по нормативната база", увери Караниколов.

Той обърна внимание, че изискването на документите от МВР е работа на Междуведомствения съвет. "Ще говоря, ако може още утре докладът да е представен", заяви Караниколов и изтъкна, че веднага след това ще бъде свикано заседание на Междуведомствения съвет.

Припомняме, според официалната позиция на министерството докладите от проверките на "Емко" на базата на които лицензът е отнет, щяха да бъдат готови на 6 октомври, петък, като тогава щеше да стане ясно дали предприятието ще може да продължи да работи.