С викове: "Оставка" и "Мафия" работници и служители на "Емко" поискаха връщане на лиценза на предприятието.

В протеста на столичния площад "Независимост", който е в триъгълника между сградата на Министерския съвет, Президентството и Партийния дом, участват над 300 души.
Те свирят с тромби, носят трикольори и транспаранти с надпис: "Не ни оставяйте без работа", "Гражданино, подредихте ли си склада"- с лика на министъра на икономиката Емил Караниколов, "Искаме си парите", "Протестираме срещу отнемането на лиценза на Емко".

Караниколов пришпорва доклада за лиценза на "Емко"

Караниколов пришпорва доклада за лиценза на "Емко"

Директорът на "Емко" - Трявна се надява на думата на един български министър

На протеста при работниците са и лидерите на АБВ Константин Проданов и неговият заместник Румен Петков и лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

Оставка на министъра на икономиката Караниколов искат и от „Движение 21”

Оставка на министъра на икономиката Караниколов искат и от „Движение 21”

Мълчанието на бизнеса означава съгласие с криминалната икономика, категорична Татяна Дончева

От трибуната на протеста Константин Проданов призова министърът на икономиката Емил Караниколов да предприеме единствената достойна стъпка и да си подаде оставката. Протестиращите подеха искането и продължиха с възгласи: "Оставка".

Протестиращите призоваха министъра на икономиката Емил Караниколов да дойде при тях, вместо да провежда среща с излъчена от протестиращите контактна група в сградата на Министерски съвет. Въпреки това те излъчиха свой представител за среща.

Пред журналисти лидерът на Движение 21 Татяна Дончева определи ситуацията със завода като изключителна наглост.

"Говорене за пред лаици е, че ВМЗ Сопот може да поеме поръчката", коментира Дончева. По думите й тези хора в една частна фирма са работили много, те са изработили това, което са се договорили и имат право да получат парите си. Според нея, това е посегателство срещу труда на хиляди хора и унижение срещу личността.

Дончева бе категорична: "Това е грабеж и унижаване на личното достойнство на човека. Ти не можеш да го юркаш в продължение на месеци да работи и след това да му кажеш - извинявай аз няма да ти платя. Както не можеш да му кажеш: "вашите боеприпаси са на 55 сантиметра, а не на 65 сантиметра от стената и сега ако обичате ги преместете".
Не можете да им пращате серия от проверяващи всеки от тях да отива да прави актове с думите: "ако не ви направя аз, ще дойде да ви направи друг човек". Защото е ясно, че това е една организация, зад която стои цялата държавна машина. Няма как иначе да пратите такива серии проверяващи от всички контролни органи", коментира Дончева.

Лидерът на Движение 21 заяви още: Очевидно правителството на ГЕРБ заора тежко. Мотивиран или от собственика на фирма Виафот ("Виафот инвестмънт България" - б.р.), на когото позволиха да си сложи икономически министър или от някакви други икономически съображения, е без значение. Начинът, по който те все още могат да излязат от ситуацията, казвам все още, защото след седмица - две те няма да могат да излязат, дори с цената на оставката на икономическия министър. Ако си въобразяват, че европредседателството ще е някакъв претекст, заради който да се спре - те се лъжат.

Караниколов обещал на работниците държавата да придобие "Дунарит"

Караниколов обещал на работниците държавата да придобие "Дунарит"

Ако работата на "Дунарит" спре ще пострадат 5000 души

По време на европредседателството ни светът трябва да разбере, че в България има прояви на фашизъм, каза още Дончева.

"Има хиляди случаи в страната, гербаджии на ниско равнище грабят собствеността на хора, които смятат, че са им по силите да смачкат, които даже няма на кого да се оплачат. Смятам, че този протест на работниците от Емко, на една от модерните български индустрии, е началото на организирани усилия, с които да се сложи край на господството на мафията в страната", каза още Татяна Дончева.

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Фирмата остава собственост на Цветан Василев...

Емилиян Гебрев, собственик на Емко зави, че лицензът не е най-важното нещо за предприятието. "За един завод най-важното нещо е да произвежда", каза още той и изтъкна, че Емко е производител, а не посредник.

"Поради тази причина самият лиценз не е най-водещото нещо. Най-водещото нещо и зад мен всички тези хора нервничат и се ядосват, защото те се подиграват с техния труд. Изработили са си договора, изработили са си съответните стоки и изделия, а нито някой им ги плаща за неща, които са изнесени преди месеци - никой не плаща, което е странно. Държавата не плаща, а също така и не приема стоки, които са изработени и готови за износ и се намират на самото пристанище", посочи Гебрев.

Той каза още, че Емко е сто процента частен. "Министърът на икономиката като принципал взема от частното и дава на държавното, въз основа на какво? Това също не е ли конфликт на интереси?"- попита собственикът на Емко.

Гебрев бе категоричен, че от тяхна страна няма политизация на протеста. Собственикът настоя за заплащането на готовата продукция, както и издължаването на държавата към Емко.

Относно сумата, която следва да бъде разплатена на дружеството, Гебрев заяви, че парите са повече от тези, които са се дължали на полицаите за облекло. "Най-важното нещо е държавата да даде пример, че не краде", заяви той и изтъкна, че в противен случай държавата казва официално, че може да се краде.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че има опасност страната ни да загуби пазарите си в Индия и Алжир. Петков припомни, че именно от АБВ са настоявали за оставането в забранителния списък за приватизация на ВМЗ Сопот, както и спасяването на Дунарит.