Повече няма да има продажба на държавни дружества. Това заяви в ефира на БТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му в "Дунарит" има 3 проблема - липса на собственик, евентуалното отнемане на лиценза, заради обвинения на управителите, и 67 млн.лв. изискуеми кредити. Караниколов допълни, че държавата е изкупила тези дългове.

Държавата иска да придобие "Дунарит"

Държавата иска да придобие "Дунарит"

Караниколов гарантира, че ще се запази работата на завода и служителите ще останат

В този сектор вакуум няма, категоричен е Караниколов. "Ако конкурентите, които обикновено са чуждестранни фирми усетят вакуум, те веднага ще влязат на мястото на "Дунарит", каза Караниколов. Министърът на икономиката допълни, че за миналата година дружеството е имало печалба от 24 млн.лв, но обърна внимание и на кредитите от 67 млн.лв. Той обясни, че тъй като управителите имат повдигнати обвинения, може да се стигне до процедура по отнемане на лиценза.

"В този сектор без лиценз не може да се работи", подчерта Караниколов. Има вариант да бъде избран търговски представител с пълни търговски права, за да излезем от този механизъм.

Държавата работи в полза на служителите на Емко, заяви министър Караниколов

Държавата работи в полза на служителите на Емко, заяви министър Караниколов

Според министъра на икономиката в завода се нагнетявало странно напрежението

На въпрос вклинява ли се държавата в конфликт между Цветан Василев и Делян Пеевски, Караниколов каза, че не ги интересуват имена. "Интересува ни да запазим работниците и дружеството да работи", допълни икономическият министър. Ако се спре работата на "Дунарит" ще пострадат около 5000 души.

"Който даде най-много пари, той ще придобие дружеството. Ако тръгне публична продан, може да се яви всеки",обясни Караниколов. Той добави, че е обещал на работниците, че държавата ще направи всичко възможно да придобие дружеството.

Няма да има повече продажби на държавни дружества, отсече Караниколов. Той бе категоричен, че ще бъдат добри стопани на "Дунарит".