Държавата е склонна да причини щети за стотици милиони на отбранителната индустрия, за да обслужи мафиотски интереси. Това се казва в позиция на партия "Движение 21", изпратена до медиите. Позицията е за незаконната намеса на държавни институции в отношенията между частни фирми.

Искат оставката на Емил Караниколов от "Да България"

Искат оставката на Емил Караниколов от "Да България"

Чрез държавни лостове газят Конституцията, пишат от партията на Христо Иванов

В нея те призовават за прекратяване на незаконосъобразните действия от страна на държавата по отношение на частни предприятия от отбранителната индустрия и незабавно прекратяване правомощията на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Лицензите на "Дунарит" не са отнети, а "Емко" може да си ги върне на 6 октомври

Лицензите на "Дунарит" не са отнети, а "Емко" може да си ги върне на 6 октомври

Не е притеснително, че държавата може да влезе в едно дружество на държавен принцип, смята Караниколов

Отнемането на лиценза на Емко ЕООД за внос и износ на отбранителни продукти, прекратяването на договорите на дружеството с Кинтекс, намеренията за национализация на Дунарит АД целят подчиняване и овладяване на значими предприятия. Те идват от "неясни" субекти, преследващи своя интерес, се казва в документа.

Активната роля на държавата и конкретно на министъра на икономиката в този престъпен сценарий не съдейства за налагането на върховенство на закона, не защитава неприкосновеността на частната собственост съгласно разпоредбите на Конституцията. За да обслужи мафиотски интереси, държавата е склонна да причини щети за стотици милиони на отбранителната индустрия, да пожертва работните места на хиляди български граждани, да навреди трайно на образа на страната като място за инвестиции и стопанска дейност, се казва в позицията.

Синдикати и работници са притеснени, че НАП запорират сметки на "Дунарит"

Синдикати и работници са притеснени, че НАП запорират сметки на "Дунарит"

Синдикалистите в "Дунарит" и "ЕМКО" призовават останалите военни заводи в страната да се съберат на 4-ти октомври

Според партията на Татяна Дончева, публичната власт вече е овладяна до такава степен от неясни, задкулисни интереси, че възпрепятства ефективното функциониране на правовата държава и демократичния модел. Действията на парламентарната опозиция са имитационни, се казва в позицията.

"За нас от години е ясно че хора на ключови ръководни позиции в БСП, ГЕРБ и ДПС са част от механизма за укрепване на мафиотското статукво и за злоупотреби с публични ресурси, поради което няма да позволят премахването на този модел за управление на държавата", се казва в позицията.

Изразяваме учудването си от по-скоро пасивното отношение на преобладаващата част от българските предприемачи, в лицето на основните работодателски организации. В настоящите условия, неизвестното около следващото посегателство върху собствеността или върху свободата на стопанска инициатива не е "дали", а "кога" и "на кого" ще се случи. Мълчанието на лидерите на българския бизнес ще бъде сигнал, че приемат за нормална тази криминална среда в икономиката, който ще прозвучи ясно както в страната, така и в чужбина.

Суджукгейт е детска приказка в сравнение с Хасково и Добрев, смята Йончева

Суджукгейт е детска приказка в сравнение с Хасково и Добрев, смята Йончева

Томислав Дончев определи ситуацията като "риалити" формат

Позицията е апел и към обществото - апатията, незаинтересоваността, примирението са причина за несправяне с проблемите. Премълчаването не само на злоупотребите на местната и централната власт, но и на ежедневните, банални нередности и нарушения, с които се заобикаляме, са причината обществото ни да не може да се справи с несправедливостта, беззаконието, неравенствата, бедността и заради това за все повече хора България да изглежда непривлекателно място за живот.

Готвят нови кадри за военната промишленост, обяви Емил Караниколов

Готвят нови кадри за военната промишленост, обяви Емил Караниколов

Приватизацията на обособени части може да стане след решение НС

От "Движение 21" обещават да търсят решения и съмишленици, за промяна на олигархично-мафиотския модел на развитие на България. Целта им е да върнат доверието на хората в институциите и в политиката.

АБВ поиска парламентарна комисия "Дунарит"

АБВ поиска парламентарна комисия "Дунарит"

Защо се съсипва оръжейният бизнес и кой е поставил задачата за това, пита Проданов

"Първостепенната ни цел е установяване на устойчив демократичен модел на управление, в който публичните институции гарантират върховенството на закона, справедливостта, равенството в правата и свободите на гражданите. Без наличието на това базисно условие е невъзможно да се реализират ефективни идеи и политики в икономиката, образованието, здравеопазването и другите ключови за успешното развитие на страната сфери", се казва в партийната позиция.

Казусът с "Дунарит" - блокиран

Казусът с "Дунарит" - блокиран

Държавата трябвало да обезпечи "Авионамс"