"Трябваше да обезпечим да не се случи "Авионамс". Това коментира министърът на икономиката Емил Кариниколов, който докладва пред депутатите действията на държавата по отношение на "Дунарит".

Той обясни, че КТБ са пуснали на продан вземания по връзката "Хедж", "Кемира", "Авионамс" на задължение в размер на над 82 млн. лв., в което са се включвали и задължения на дружеството "Авионамс", което е държавно.

Кариниколов посочи, че "Кемира" е реалният собственик на акциите на "Дунарит".

"За да не стигнем до угрозата някой да изкупи този дълг и да атакува държавното дружество "Авионамс" Държавноконсолидационна компания се яви и в деня на търга подаде заявление, че има интерес да участва, но на тази цена няма как да стане, тъй като то се продаваше за 67 млн. лв", поясни той.

Лицензите на "Дунарит" не са отнети, а "Емко" може да си ги върне на 6 октомври

Лицензите на "Дунарит" не са отнети, а "Емко" може да си ги върне на 6 октомври

Не е притеснително, че държавата може да влезе в едно дружество на държавен принцип, смята Караниколов

Тъй като никой не се явил, се пристъпило към пряко договаряне на този, който е заявил интерес. Така реално са били платени 38 млн. лв., за да бъде купено това вземане от 80 млн. лв, към което обаче са се добавили и 29-те млн. лв. , които българската държава платила преди две години за "Авионамс".

"Не сме предприемали никакви действия. Просто от КТБ ги пуснаха в пакет, ние трябваше да обезпечим да не се случи нещо с "Авионамс", заяви той.

Мъгла около собствеността на "Дунарит"

Мъгла около собствеността на "Дунарит"

Дълговете на "Дунарит" са предимно към КТБ

Министърът припомни, че в последните десет години "Дунарит" е собственост на офшорна компания на Вирджинските острови. "Тази компания, видно от действията на КОНПИ е свързана с Цветан Василев. От съда са поискали блокиране на собствеността на тази офшорна компания във всичките й дружества по веригата, включително и на "Дунарит". Така на практика с решение на съда са блокирани всякакви действия по партидата на "Дунарит". Министърът обясни, че за да придобие държавата "Дунарит" първите действия са чрез особен залог на търговско предприятие. "Ние нямаме възможност за тези действия. Оттук нататък към момента българската държава не е пристъпила към никакво действие. По думите му към момента вземанията с изпълнителни лица са насочени към "Кемира" и "Авионамс". "Ако се реши, но към момента нямаме такова решение може да се тръгне към изпълнение на собствеността на "Кемира", което е акциите в "Дунарит". Към момента не сме предприели тези действия", посочи Караниколов.

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Фирмата остава собственост на Цветан Василев...

Той каза още, че анализът продължава, защото имало вземания от трети лица към "Дунарит".

Пред депутатите Караниколов разясни, че реално "Дунарит" е с малко над 98% блокирани активи от КОНПИ в полза на българската държава. Караниколов изрази недоумението си от действията на дружеството "Емко", което прави процедура по увеличаване на капитала, въпреки че са запорирани в полза на българската държава. Чрез това увеличаване на капитала КОНПИ остава с под 10% от собствеността на тези акции.

По думите му ако се допусне това увеличаване на капитала, българската държава ще бъде ощетена и тя ще може да вземе най-много 10%. Веднага след това от КОНПИ са предприели действия и съдът е спрял вписването на увеличаването на капитала. "Въпреки всичко, имаме твърдения от дружеството "Емко", че те са собственици на "Дунарит". Оттук нататък имаше опасност от това, че имаше едно вземане от 47 млн. лв. трети страни да встъпят в собственост на "Дунарит". Синдиците на КТБ пуснаха публична продан за продажба на тези 47 млн. лв., като бе направен особен залог на търговското предприятие. Държавна консолидационна компания със собствени средства и с частичен кредит от Българска банка за развитие, който беше отпуснат по придобиването на "Авионамс" преди около две години, участва в тази процедура и купи този кредит", обясни Караниколов.

„Дунарит" стресна властта, спешно променят банковия закон заради КТБ

„Дунарит" стресна властта, спешно променят банковия закон заради КТБ

Късно днес Бойко Борисов събра партиите във

Така след като е бил придобит този кредит се тръгнало по процедура на вписване на особен залог на търговското предприятие от новия кредитор - Държавноконсолидиционна компания.

"В тридневния срок за вписване дружеството "Дунарит" плати 50 млн. лв. на Държавноконсолидационна компания с лихвите като изпрати едно благодарствено писмо, че вече имало ясен собственик, не били трети фирми. Искам твърдо и ясно да заявя парите са платени на КТБ и са в масата на несъстоятелността. Те не могат да излязат за нищо друго, освен да се удовлетворят кредиторите. След като благодариха се появи един иск, че те не дължат тези пари. Съдът не разгледа този иск, не е платена и държавната такса - тя е няколко милиона. Ние сме блокирани", призна Караниколов.