Националната агенция по приходите е запорирала сметки на военния завод "Дунарит", става ясно от извънредна среща синдикатите от русенското дружество и техни колеги от оръжейния завод "Емко", съобщава БНТ.

Синдикалистите от "Дунарит" са притеснени за бъдещето на предприятието, а сред хората има напрежение. 800 работници от "Дунарит" се чудят, ще имат ли работа през следващия месец. Притеснени са и за доходите си, коментира Стоил Георгиев, представител на един от синдикатите в дружеството.

"Постоянно се носят, засега, слухове за запорирани сметки, за която една наистина е запорирана. Дали ще има заплати или няма, дали ще имаме работа и до кога ще имаме работа. Вярно ли е, че ще излизаме отпуска. Вярно ли е, че след Нова година няма да имаме работа", коментират Стоил Георгиев от КТ "Подкрепа" и Диана Георгиева, представител на КНСБ.

Борисов иска бързи проверки на "Емко"

Борисов иска бързи проверки на "Емко"

Караниколов връща лиценза ако до 25-ти септември нередностите са отстранени

Предстоят нови производствени търгове, а "Дунарит" не може да кандидатства заради отнетия лиценз. "И по този начин се страхуваме да загубим доста работа и губим пазарите", коментира Диана Георгиева. Според нея, засега заплатите на работниците не са застрашени.

"Сметките от НАП са запорирани, но за заплатите няма опасност. Очакваме да излязат резултатите от проверката на служба "Контрол на общоопасните средства" да излязат. Но в същото време не се знае до кога е спряна процедурата по изземването на лиценза ни", допълва Георгиева.

Синдикалистите в "Дунарит" и от "ЕМКО" призовават представителите на останалите военни заводи в страната да се съберат на 4-ти октомври в Русе, за да търсят изход от пагубната според тях ситуация.

Българската оръжейна индустрия е в опасност, стреснат Румен Гечев

Българската оръжейна индустрия е в опасност, стреснат Румен Гечев

Проблемите в "Дунарит" съвпадат с катастрофа, отравяне, спиране на продукция, обясни депутатът

На срещата те ще обсъдят какви действия да предприемат, за да не позволят унищожаването на оръжейните дружества.