Българската оръжейна индустрия е в опасност. Очаква се т.г. приходите от продукция в отбранителния сектор да са над $1 млрд. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев пред bTV в предаването "Лице в лице".

Според него, печалбата се доближава до тази, регистрирана в края на 80-те години на ХХ-ти век, когато е имало пик.

Мъгла около собствеността на "Дунарит"

Мъгла около собствеността на "Дунарит"

Дълговете на "Дунарит" са предимно към КТБ

По-добре е да се произвеждат детски играчки, лошото е, че ако ние не произвеждаме оръжие, ще го произведат други. Това производство е свързано с националната сигурност и осигуряването на Българската армия, заяви Гечев в отговор на изразеното мнение от водещата, че това е специфична индустрия.

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Фирмата остава собственост на Цветан Василев...

Ако ние се разоръжим, това може да икономиса известни бюджетни разходи в близък план, но в средносрочен план това може да рискува сигурността на нашите деца, обяви той.

При срещата с работниците стана ясно, че се засилват противоречията между българското правителство и отделни фирми в оръжейния сектор. Второто - има опасност да се провалят изпълнени поръчки от български фирми. Създава се ситуация, според мен и колегите ми - умишлена, за противопоставяне на части и държавни фирми. Българската държава не се свързва с отделни фирми, тя се свързва с всички граждани, поясни Гечев.

Държавата иска да придобие "Дунарит"

Държавата иска да придобие "Дунарит"

Караниколов гарантира, че ще се запази работата на завода и служителите ще останат

Силно притеснени сме, защото можем да провалим спечелени поръчки за износ в стотици милиони. Предстоят търгове за няколко стотин млн. щ.д. Ако българската държава не съумее да балансира този казус, ще загубим поръчки и ефектът ще бъде негативен. "Ако някой мисли, че ще се скрие в цялата тази ситуация, той бърка, тъй като залогът е огромен. Дано не се налага да се търсят виновници пост фактум".

"Няма как да не свържем случая "Дунарит" с КТБ и опита на определени среди да плячкосат част от активите на КТБ, в това число и фирмата "Дунарит", смята Румен Гечев.

Ако погледнете по дни и часове, ще видите как тези крамоли в оръжейната индустрия съвпадат със странни автомобилни катастрофи на един от предишните собственици на "Дунарит", с отравяния на човек, който претендира да е собственик на "Дунарит", със спиране на продукция. Проверките са пратени часове след като е обявен новия собственик на "Дунарит", каза Румен Гечев.

Служителите в "Дунарит" искат обратно Кръстьо Кръстев в ръководството

Служителите в "Дунарит" искат обратно Кръстьо Кръстев в ръководството

Заводът е важен и няма да се затваря, успокои Емил Караниколов

Той поясни, че има два вида лицензи в този бранш - за производство и за износ. Може би някои среди се мъчат да задушат определени фирми и да не им позволят да имат финансови приходи, каза Гечев и определи ситуацията като "тревожна".

Как така правителството не знае кой е собственика на "Дунарит" в момента, запита риторично Гечев. "Как е възможно страна членка на Европейския съюз да не знае кой е собственикът", възмути се той.

Пожар горя във военния завод "Дунарит"

Пожар горя във военния завод "Дунарит"

Няма данни за умишлен палеж

Неприемливо е да се противопоставят трудовите колективи на държавните и частните фирми, обяви Румен Гечев, който е член на икономическата комисия в 44-ия парламент.

Относно думите на премиера Бойко Борисов, Гечев каза - сигурно сте чули, че в целия свят търговията става с посредници и поясни, че основният посредник в този бранш е държавната фирма "Кинтекс". Предприятията правят около 25% отстъпка на държавния посредник, заяви Гечев.

"Притеснително е, че се засилват противоречията между правителството и фирмите в оръжейния сектор. Изправени сме пред опасност да се провалят вече изпълнени поръчки от български фирми", смята той.

Работниците от „Дунарит” излязоха на протест, искат оставката на Лукарски

Работниците от „Дунарит” излязоха на протест, искат оставката на Лукарски

Искат да запазят работните си места

"Правителството изтъква като аргументи за проверката в "Дунарит" нарушения на правилата за безопасност в производството, но проверките са часове, след като е обявен новият собственик на предприятието", допълни той.

Гечев е категоричен, че правителството трябва да засили проверките за всички фирми. Определени български фирми обезвреждаха чужди снаряди, които съседни страни не рискуваха живота на своите работници.

Ако проблемите са в производството, защо се отнема лиценза за износ и продукция, произведена в минал период, стои на пристанището. Това поражда съмнения, които искам да разсее министъра на икономиката, заяви Гечев.