Близо 500 души и служителите в завода "Дунарит" в Русе излязоха на протест на ГКПП "Дунав мост", съобщи БНР.

Работниците в завода излязоха на мирен протест пред граничния пункт "Дунав мост" в знак на несъгласието си спрямо решението да се отнемат лицензите за производство, търговия и съхранение на оръжие в завода.

На протеста пристигна и министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му държавата няма намерение да закрива завода и служителите на предприятието ще запазят работните си места.

Караниколов обясни, че заводът е изключително важно за всички дружества от военно-промишления комплекс и за това няма да бъдат предприемани действия по затварянето на обекта. Министърът поздрави и ръководството на завода за предприетите мерки. Това означавало, че управниците на обекта "милеят за дружеството".

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че изпълнителният директор на "Дунарит" Кръстьо Кръстев и двама членове на управителния съвет - Никола Стоянов и Тодор Трифонов са депозирали оставките си.

Според работниците от дружеството обаче Кръстев бил начело на завода от 2001 година насам. Неговото ръководство било успешно - обектът имал печалба от 26 млн. лв. за миналата 2016 година. Всички служители имали осигуровки и добра социална програма.

По време на общото си недоволство протестиращите посочиха желанията си на министъра. Работниците бяха категорични, че си искат работните места. Те заявиха и че искат Кръстев да остане начело на завода. "Доволни сме от заплатите си. Има договори. Има работа", аргументираха се те.

Те пожелаха от Караниколов да изясни позицията на държава относно военно-промишления комплекс - "какви мерки вземат те да не се затваря фабриката и какво мислят да правят, след като на интервал от две години създават неприятности и тревоги на хората".

Протестът премина мирно, както заявиха синдикатите. Въпреки това защитниците на служителите в завода се надяват на проблема с военно-промишления комплекс да се обърне по-сериозно внимание в обществото.