Оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов поискаха от партия "Да, България".

В псевдо опит да оправдае своята активност за незаконно превземане на независим частен субект - оръжейното предприятие "Дунарит" АД - министър Караниколов първоначално обяви, че държавата ще спасява дружеството. Без то да има каквато и да е нужда да бъде спасявано, пишат от партията.

Припомняме, лицензът на отбранителната фабрика бе замразен за 6 месеца през август. Към онзи момент предприятието имаше договори за близо 60 млн. долара. Чистата му печалба за 2016 година е 29 млн. лева, по думите на Караниколов пред bTV - 24 млн. лева. Ръководството на "Дунарит" подаде оставка, работниците неколкократно излизат на протест, а министърът на икономиката ги уверява, че държавата се грижи за тях.

Мъгла около собствеността на "Дунарит"

Мъгла около собствеността на "Дунарит"

Дълговете на "Дунарит" са предимно към КТБ

От политическата формация определят поведението на Караниколов, показано в първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов 3", като неадекватно и вредно.

"Дунарит" се оказа длъжник на държавата след близо 2-годишна сага около неговия корпоративен контрол, както и след напълно преднамерени и добре планирани цесии, осветили търговски отношения на държавните институции с офшорката Viafot Ltd.. Единствената цел е то да бъде поставено в зависимост и да бъде превзето, смятат от формацията.

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Фирмата остава собственост на Цветан Василев...

Изплащането на 50 млн. лева задължения от страна на "Дунарит", както и действията на друг частен субект "Емко" ООД, по отношение придобиването на контрол върху дружеството, за кратко поставиха държавата в ролята на догонващ. Това обаче само засили непремерените реакции на институциите, чието "острие" се оказа Караниколов - отнети лицензи, преместени поръчки, протакане на процедури, проверки от полиция и прокуратура.

Сигналът е даден и той е недвусмислен - чрез държавните лостове ще бъдат погазени закони и Конституцията, по отношение защитата на частната собственост и осигуряването на еднакви правни условия за стопанска дейност.

Това не е първата укорима изява на Караниколов, но категорично е достатъчна да го накара да поеме политическа отговорност предвид поста, който заема. В миналото, като директор на Агенция за приватизация, той има своята роля за прокарването на скандални сделки като продажбата на "Булгартабак" или пък Дипломатическия клуб в Бояна, удобно и безпроблемно озовали се в контрола на Делян Пеевски, мотивират искането си за оставката на министъра на икономиката от Да, България.

Караниколов обещал на работниците държавата да придобие "Дунарит"

Караниколов обещал на работниците държавата да придобие "Дунарит"

Ако работата на "Дунарит" спре ще пострадат 5000 души

От партията смятат, че предложенията на Караниколов за придобиване на "Дунарит" от страна на държавата, заедно с идеята за оглавяване от негова страна на нов междуведомствен съвет за развитие на оръжейните предприятия, е очевиден пример за впрягане на държавната мощ за овладяване на субекти в отбранителния бранш. Там приходите са над 1 млрд. евро годишно, припомнят от партията на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Държавата иска да придобие "Дунарит"

Държавата иска да придобие "Дунарит"

Караниколов гарантира, че ще се запази работата на завода и служителите ще останат

Действията на министъра не са изненада. Още по време на приватизацията на "Булгартабак" той беше заявил, че: "Държавата може да бъде изключително груба и самата Конституция го позволява, нищо че е частна собственост...", припомнят думите на бившия председател на Агенцията за приватизация и настоящ министър на икономиката.

Служителите в "Дунарит" искат обратно Кръстьо Кръстев в ръководството

Служителите в "Дунарит" искат обратно Кръстьо Кръстев в ръководството

Заводът е важен и няма да се затваря, успокои Емил Караниколов

Прочитът му на Конституцията, в която се е клел, трудно може да бъде по-неверен. Караниколов очевидно се провали в това да е изпълнител на волята и интересите на нацията, да се ръководи единствено от закона и да бъде политически неутрален. Затова настояваме да подаде своята оставка, пишат в открито писмо от "Да България".