Лицензът на „Дунарит" - Русе е отнет за срок от 6 месеца. Това уточни в предаването „Лице в лице" по бТВ министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той съобщи, че всички в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките - над 20 души - зам. министри и представители на службите, били единодушни при взимането на това решение.

Лукарски бе лаконичен, тъй като информацията е строго секретна, но по думите му, сигналът - идващ в писмо на шефа на ДАНС Писанчев- бил за движението на парични потоци в Дунарит, което можело сериозно да засегне финансовата стабилност на страната и да разклати националната сигурност.

Замразяването на лицензите - за износ, внос и трансфер на оръжия и за регистрация за брокерска дейност с оръжия между две трети страни става в момент, в който заводът изпълнява договори за САЩ и Израел и изправя предприятието пред фалит.

Междувременно стана ясно, че синдикалните лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа" при „Дунарит" АД-Русе искат спешна среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски и с неговия колега - военният министър Николай Ненчев, тъй като двамата са съпредседатели на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет.

Работещите в дружеството заявяват, че ако тази среща не се състои до края на работния ден утре и не бъде намерено решение на проблема, от другата седмица ще предприемат синдикални действия, за да осигурят нормална производствена дейност на предприятието и да запазят работните си места.

В сряда, на 4 март председателите на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа" в дружеството изпратиха открито писмо до няколко институции. Обект на тяхното настойчиво внимание са президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Лукарски и президентите на двата синдиката КНСБ Пламен Димитров и КТ „Подкрепа" - Димитър Манолов.

От дружеството напомнят, че с решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет е блокирана изцяло дейността на „Дунарит" АД за внос и износ на продукция.

Според синдикалните организации мотивът за спиране на лиценза е „смехотворен за всеки запознат с икономическото състояние на дружеството", което реализира годишна печалба в размер на над 10 млн. лв.

В „Дунарит" АД, град Русе работят 750 души, а още толкова в спомагателните дружества. С премахването на лиценза на предприятието всички те ще останат без работа, а от това ще пострадат и техните семейства.