Имитации за борба с корупцията много, резултат никакъв. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на заседанието на Националния съвет на партията. Според Нинова законопроектът на ГЕРБ за нов антикорупционен закон е имитация на борба с корупцията.

По думите на Нинова предложението на управляващите е да бъде създаден орган, който събира информация, констатира административни нарушения и дава предписания. "Техният орган не е предвиден да се бори с престъпления", заяви Нинова и открои, че тяхното предложение е новото звено да има разследващи функции.

Борисов: Истинската същност на БСП се крие в антикорупционния им закон

Борисов: Истинската същност на БСП се крие в антикорупционния им закон

Най-важни са магистралите и пътните коридори

"Зарът е хвърлен и няма връщане назад", каза Нинова. По думите й или започва истинска борба с корупцията, или за пореден път има имитация.

Нинова не приема призивите на президента и главния прокурор за изготвяне на общ антикорупционен закон. 

Ще участва в такива преговори, ако бъдат изпълнени няколко условия - този орган да се занимава с разследване, а не с констатации, органът да се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта и председателят на този огран да се назначава от президента.

"Не може изпълнителната власт да си назначава председателя на органа, който ще го контролира, и председателят да предлага членовете на органа, които ще ги контролира. Този, който краде от 4 т. суджук до няколко милиона в НДК ще си назначава хората, които ще го контролират", отсече Нинова. Тя запита къде е принципът в това. Според лидера не са опозиция на инат.

ГЕРБ не искат да правят президентска република

ГЕРБ не искат да правят президентска република

Цветанов: Политическите опоненти излагат като порок младостта

В началото на заседанието соцлидерката посочи приоритетите на партията в новия политически сезон.

Освен борбата с корупцията, Нинова заяви, че сред приоритетите им са борбата с бедността и увеличаването на доходите, внасяне на алтернативен бюджет за 2018 година.