"Много е хубаво, че държавният глава повдига тази тема (б.р. става въпрос за свиканият от Румен Радев КСНС за борбата с корупцията). На масата трябва да се поставят конкретни действия, които да доведат до конкретни резултати. И искрено се надявам да се постигне консенсус, но също така предупреждавам, че исканата от БСП и от президента Радев негова роля в антикорупционното звено и назначаването на хората в него е контрапродуктивно. Държавният глава не е изпълнителна власт. Той не може да бори корупцията. Това е задача на изпълнителната власт, на законодателната власт и на съответните институции", коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю пред 24 часа.

"Държавният глава не управлява държавата, той представлява държавата", допълва още Плевнелиев. Според него, той не може да има изпълнителна роля в този процес. Президентът може да зададе смислен приоритет - така, както го е направил с КСНС за борба с корупцията. Това е много добре. Президентът може да търси съгласие, може, разбира се, да работи за това институциите да реализират този смислен приоритет" смята Плевнелиев.

Борисов закъсня за КСНС заради гневните работници на "Емко"
Обновена

Борисов закъсня за КСНС заради гневните работници на "Емко"

Едва след приключване на разговорите премиерът влезе на "Дондуков" 2

Във връзка със стенограмите за КТБ той счита, че от волята на държавния глава, от неговата преценка зависи дали и кога да се разсекретят тези стенограми. Президентът Радев е преценил да разсекрети консултациите, проведени по времето на президента Плевнелиев за стабилизиране на финансовата система в България.

Той определя това като грешка, защото оттук нататък на всички консултации при президента по каквато и да било тема политиците ще имат едно наум, че стенограмата може да бъде използвана за политически цели и да се издърпат извадки от нея, когато държавният глава си пожелае.

По отношение на делото с бившия военен министър Ненчев, Плевнелиев коментира, че в съда е призован в качеството му на свидетел. По това дело и президентът Радев също се явява през лятото, за да даде показания като свидетел в процеса за ремонта на изтребителите МиГ-29.

За покупката на нов боен самолет, Плевнелиев счита, че от връщането на процедурата за покупката, Българската армия може само да спечели. "Както мъдро е казал народът: Три пъти мери, веднъж режи. Всички видяха, разбраха, имат позиция. Нека от това да се роди една процедура, която да е наистина премислена достатъчно добре, и да се даде шанс на всеки, за да спечели най-добрата оферта", допълва той.

Парламентът върна процедурата по избор на нови изтребители

Парламентът върна процедурата по избор на нови изтребители

Според Цветанов с решението се премахва една несправедливост

Росен Плевнелиев коментира и личният си живот с думите, че съзнателно го е пазел от прекалена публичност. "Знаех, че българският народ очаква от своя президент да работи денонощно и посветено, а не да присъства ежедневно в булевардните хроники. Истината е, че моят брак със съпругата ми Юлияна е минало. Живеем разделени повече от година. Моят брак с Юлияна остава в миналото, казвам го за първи и последен път", споделя той.

"Не търся светлината на прожекторите за личната си история, но дължа обективен отговор на въпроса, който толкова много ми задаваха през годините", приключва темата Плевнелиев.

По отношение на противопоставянето в последните дни между БСП и ГЕРБ, Росен Плевнелиев смята, че това е изключително вредно за българите. "Имаме два месеца и половина да се подготвим и да убедим света, че сме готови да водим Европейския съюз. И за тези два месеца и половина, в които ние трябва да покажем най-малкото единство за доброто на България, да се договорим за приоритетите, за посланията, да работим като един в интерес на България", добавя той.

"БСП повдига отникъде някакви теми, които ни връщат много назад и по никакъв начин не помагат. Според мен това са измислени, в голямата си част несъществуващи скандали и не прави чест на тези, които ги повдигат по този начин, още повече в този момент. Вместо да се смирят всички в парламента и дебатът да бъде не за това кой кого и как назначавал по партийна линия, а дебатът да бъде как представяме България пред света", смята Плевнелиев.

Петъчната среща с членовете на Висшия политически консултативен борд, организирана от премиера Борисов, Плевнелиев определя като много полезна инициативата. "Преди година-две говорихме за създаването на такъв съвет. От него има много дълбок смисъл, защото, за да направиш каквото и да било, ти трябват приятели в Европа", коментира той.

По-обединен, по-силен и демократичен ЕС цели Борисов с европредеседателството

По-обединен, по-силен и демократичен ЕС цели Борисов с европредеседателството

Няма по-добро място от ЕС - нито на изток, нито на запад, и ние ще работим за неговия успех, коментира премиерът

С председателството на Съвета на ЕС, от България се очаква да продължи работата по "над 150 паралелно течащи процеса, които на брюкселски език се наричат "файлове", и да постигне прогрес. Добавена стойност. Много работоспособно и много убедено ще търсим напредък по всички тези процеси и файлове", допълва Плевнелиев.

"Нашата роля - на съвета на евромъдреците, който бих нарекъл също "на приятелите на България", е по този приоритет да изградим мостове към Берлин, Париж, Виена и Брюксел", смята той.

В петък са набелязани три неща като приоритети, коментира Плевнелиев. Първото е това перспектива за Балканите. "България не е световен фактор, но на Балканите е незаобиколим фактор. Позиционирахме се вече много добре - ние сме добър приятел и доверен партньор на всички". Допълва, че "България подава ръка и продължава процеса. Това е изключително важно, тъй като в близките години, докато Тръмп е президент, за държави от Балканите не се задава членство в НАТО".

Като втори приоритет той определя сигурността и миграция.

А трети приоритет ще е "Иновации, кохезионна политика и правилно планиране на европейските фондове".

Последното Плевнелиев определя за изключително важно. "Сега всеки в региона строи пътища, както му е угодно. Липсва общ план за Балканите как заедно да се позиционираме по пътя на стоките и услугите, за да можем заедно да успеем", допълва той.