Парламентът реши да върне процедурата по избор на нови бойни изтребители. В доклада на комисията по отбрана се посочва, че се задължава Министерство на отбраната трябва да предложи нова финансова рамка и да актуализира основните оферти като се разшири обхвата от фирми за придобиване включително на нови самолети.

Цветан Цветанов председател на ПГ на ГЕРБ определи решението на парламента като правилно. Той коментира още, че Антон Тодоров, намеквайки за мотивацията на президента Румен Радев да подкрепи офертата за самолетите "Грипен" по никакъв начин не е споменал термина "корупция".

"Никой по никакъв повод не е казал за корупция. Подобен въпрос винаги може да бъде интерпретиран. Той не каза за корупция, той каза за потупване по рамото, доколкото аз разбрах", посочи Цветанов.

Той бе категоричен, че с решението на парламента се премахва една несправедливост. По думите му в тази процедура нищо не е налагало прибързаност.

Главчев разграничава президента Радев от генерал Радев
Обновена

Главчев разграничава президента Радев от генерал Радев

Цветанов се извини на президента Румен Радев

Цветанов поясни, че с въвеждането на този допълнителен осми критерий (б. р. визира задължителната схема за плащане на самолетите във времето) всъщност се е създала предпоставка за дисквалифицирането на един от участниците (б.р. визира офертата за самолетите F-16).

Относно коментарите на президента Румен Радев и принципните му позиции, Цветанов посочи: "Ако говорим за принципността, ние имаме за кратък период от време в рамките на осем месеца две различни тези - едната теза е бързо приключвайте процедурата, която вицепремиера Янев приключва."

Цветанов допълва, че "идва редовно избран кабинет и редовно Народно събрание - защо се бърза? Защо не взе същата страна, която взе сега в момента за ВАС? Защо не каза - нека да бъде коректно. Това не може да бъде като отговорност и ангажимент от служебното правителство, защото след два месеца има легитимно избрано правителство, което е с парламент, който може да осъществява необходимия парламентарен контрол. В момента обаче ВАС няма да подпише указа, ще го върне на новия ВСС. Виждате две различни процедури с различен подход".

ДАНС влязла на "Дондуков" 2 според Антон Тодоров

ДАНС влязла на "Дондуков" 2 според Антон Тодоров

Депутатът заяви, че генерал Радев не е приятел на истината

Припомняме, настоящото Народно събрание сформира временна парламентарна комисия по настояване на ГЕРБ, която да разследва процедурата по избор на нова машина, въпреки че от БСП недоумяваха защо се прави това.

Председателят на комисията Христов парира като неуместна намесата на президентството по казуса още на първото заседание.

Временната комисия високо оценява досега свършената работа по проекта, но отбелязва, че е имало липса на политическо ръководство и контрол на процеса, както и създаден нормативен вакуум.

Освен това в целия процес се забелязвала липсата на ясни правила за утвърждаване на разработените документи. Между премиера и президента от месеци се разменят реплики по отношение на избора на нов тип изтребител за авиацията ни, включително и с намеци за лобизъм и корупция.

Неведнъж Борисов е заявявал, че не разбира избора на "Грипен", а пъкдържавният глава предупреждава, че ако конкурсът се върне в изходна точка, то "това означава окончателно да приземим 100-годишната си авиация