Най-логично е новият председател на Върховния административен съд (ВАС) да се избира от новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Старият състав на ВСС вече излъчи своя кандидат (Георги Чолаков, б. р.). Ако му дадем шанс да бъде потвърден от новия състав на ВСС, то неговият авторитет ще бъде още по-голям.

Така президентът Румен Радев коментира казуса с назначаването на нов председател на ВАС, докато взимаше участие в акцията "Да изчистим България заедно".

Искат Румен Радев да откаже назначаването на новия шеф на ВАС
Обновена

Искат Румен Радев да откаже назначаването на новия шеф на ВАС

Процедурата е опорочена, мотивират се от "Правосъдие за всеки" и политически партии

Освен това държавният глава изказа категоричното си мнение, че лобистите са постигнали своето по отношение на конкурса за изтребителите. По думите му, конкурсът се връща в изходна точка и "това означава окончателно да приземим 100-годишната си авиация".

Според е Радев е бил задраскан трудът на военните експерти, както и очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този проблем.

Радев иска силни Военноморски сили и нови изтребители

Радев иска силни Военноморски сили и нови изтребители

Първо трябва да се прецени за колко време ще бъдат осъществени доставките на новия боен самолет

Той припомни вече изказана от него позиция, че целта на създадената парламентарна комисия била да бъде използвана за трибунал за политически цели.

А относно това, че процедурата за избор на изтребители се е върнала в изходна точка, президентът коментира, че няма никаква яснота кога ще продължи. "Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш", изтъкна той.

БСП не убеди Лозан Панов за нуждата от нов антикорупционен орган

БСП не убеди Лозан Панов за нуждата от нов антикорупционен орган

Има достатъчно органи в рамките на държавата, коментира шефа на ВКС

Във връзка с противоречията между БСП и ГЕРБ за антикорупционния закон, Радев настоя, че единственият консенсус е да се отговори на очакванията на българския народ.

"Консенсусът е да има безкромисно отношение към корупцията по най-високите етажи на властта", отсече държавният глава.