Георги Чолаков бе избран от ВСС за нов председател на Върховния административен съд.

За него гласуваха 20 от кадровиците. Само 5 гласа получи другият кандидат за поста - Соня Янкулова.

Изборът трябва да бъде потвърден с указ на президента. Държавният глава може да наложи вето и да върне процедурата на съдебния съвет. Това обаче може да се случи само веднъж.

Кандидатурата на Чолаков беше издигната от Общото събрание на съдиите във ВАС. Той е шеф на второ отделение на съда и имаше подкрепата на сегашния председател - Георги Колев.

Изслушват кандидатите за председател на ВАС
Обновена

Изслушват кандидатите за председател на ВАС

Чолаков и Янкулова в надпревара

След изслушването и гласуването лично Чолаков заяви пред журналисти, че изборът му не е бил договорен. "Аз поне не знам да е имало договорки", заяви той.

Избраният кандидат Георги Чолаков благодари на членовете на ВСС за гласуваното доверие. Той посочи, че за пръв път съдиите от ВАС са имали възможност да заявят своето желание относно това кой да е техен административен ръководител. Той изрази желанието си да запази гласуваното му доверие и да го надгражда занапред.

Пред журналистите освен него застанаха и представляващият ВСС Димитър Узунов и Соня Янкулова. В началото на импровизирания брифинг Узунов заяви, че за пръв път при избор на председател на върховен съд е нямало сблъсъци и скандали. "Напротив. Имаше сблъсък на идеи", добави Узунов.

"Отношенията ми с г-н Панов са колегиални. Всеки ще си отстоява своите интереси във ВСС", заяви Чолаков във връзка с въпрос дали ще воюва с председателя на ВКС Лозан Панов.

Соня Янкулова бе лаконична. Тя благодари за възможността да участва в тази процедура.

На въпрос дали е било "избор на тишината"*, заради летните месеци, в които се разви процедурата, Узунов заяви, че ВСС е организирал избора според закона.

Относно информация на медия, според която магистрати от ВАС са били заплашвани и принуждавани да гласуват за Чолаков, той отговори, че лично той не е заплашвал и принуждавал никого. Чолаков допълни, че няма информация друг да го е правил.

*По време на изслушването председателят на ВКС Лозан Панов, който подкрепи Соня Янкулова, заяви, че този избор е "избор на тишината" и изказа мнение, че той може да е повлиян от договорки и обещания.