Започна изслушването на двамата кандидати за председател на Върховния административен съд.

Съдиите от ВАС Георги Чолаков и Соня Янкулова се борят за мястото. Един от тях трябва да спечели 17 от гласовете на членовете на ВСС, за да бъде избран.

Седемгодишният мандат на сегашния председател - Георги Колев изтича през ноември. Членовете на ВСС започнаха с изслушването на кандидата Георги Чолаков. Една от първите стъпки, които той би предприел, по-добра и качествена тълкувателна дейност.

Георги Чолаков има 25 години юридически стаж. Според Комисията по професионална етика той има безукорна репутация на почтен и принципен човек с висок морал и поведение. От комисия допълниха, че съдебните му актове са добре аргументирани.

Чолаков е постигнал и добра организация в отделението, на което е председател. Не са постъпвали сигнали и не са извършвани проверки спрямо кандидата.
В Инспектората към ВСС не са постъпвали основателни жалби и сигнали срещу него. Срещу Чолаков няма образувани дисциплинарни производства. Относно публикациите в медиите - липсва информация, която да опровергава притежаваните от него качества.

Сегашният председател на ВАС Георги Колев посочи, че Чолаков разполага с нужните качества и визия за развитите на административното правораздаване, може да издигне авторитета на ВАС на по-високо равнище. Той се е доказал като професионалист и винаги е бил воден от принципите на върховенството на закона, добави Колев.

Кандидатът Георги Чолаков представи концепцията си пред членовете на ВСС. Неговата кауза е качественото административно управление. Той изрази мотивацията си да работи над ефективна оценка на натовареността на съдиите.

По отношение на дейността на административния съд - при правораздавателната дейност основният проблем е натовареността. Следва да се работи активно със съдебните служители, добави Чолаков.

Една от стъпките, която ще предприеме, е по-добра и качествена тълкувателна дейност. Той ще се постарае да подобри условията на съда, тъй като това влияе според него на мотивацията. Чолаков обърна внимание и на комуникационната политика и стратегия във връзка с дейността на ВАС. Той посочи, че е нужно да се организират срещи с ресорните журналисти, а някой от съдиите да е говорител.

След като Чолаков представи концепцията си последваха въпроси към него.

"Моята мисия е да защитавам независимостта на всички магистрати", каза Чолаков в отговор на въпрос за ролята на председателя на ВАС в рамките на ВСС. Според него следващият ВСС трябва да работи ясно, открито пред обществото и да дава ясни послания за извършените от него действия.

На въпрос какви стъпки би предприел за повишаване на доверието в съдебната система и в частност административното правораздаване, Чолаков заяви, че доверието може да бъде повишено само чрез прозрачност и публичност на всички административни действия.

Главният прокурор Сотир Цацаров го попита какво е виждането му за мястото на прокуратурата в съдебната власт. Според Чолаков тя трябва да е в рамките на съдебната система, защото само така ще бъде гарантирана независимостта на прокуратурата и следователите.

Поощренията са важни, защото по този начин се повишава мотивацията, смята Чолаков.

По отношение на участието на пленума на ВАС в законодателната дейност, Чолаков посочи, че досега никога пленумът на ВАС не е изразявал становище по нито един законопроект. Това е недобра практика, допълни той и обеща, че ако бъде избран за председател на съда, пленумът на ВАС ще изразява становище по всички важни законопроекти.

Също така Чолаков обеща, че ще се отчита на пленума на ВАС на всеки шест месеца по отношение на това, което е свършил от концепцията си.

Калин Калпакчиев попита кандидата относно публикации в медиите за 10 договора за цесия, които той е придобил 10 вземания. Калпакчиев добави, че от регистъра става ясно, че те са обезпечени с договорна ипотека. Защо не сте обявили тези вземания във вашата имотна декларация, запита кадровикът.

Чолаков заяви, че тези сделки са били в качеството му на нотариус. По думите му става въпрос за прехвърляне на вземания по облигационен договор, предварителен за продажба на недвижимите имоти. Чолаков каза, че тези негови сделки не са подлежали на деклариране, защото към онзи момент не е собственик. По думите му, когато е встъпил в административния съд, ги е декларирал.

Последва изслушването на съдия Соня Янкулова. Тя има 32 години юридически стаж. Докладът на Комисията по атестирането и конкурсите сочи, че Янкулова притежава нужния юридически стаж и необходимите нравствени качества.

Съдията отстоява независимостта си и допринася за обогатяването на съдебната практика. Тя е натрупала богат опит и притежава нужните качества и мотивация за длъжността. Становището на Комисията по професионална етика посочва, че съдията се е доказала като добър специалист.

Янкулова се ръководи от правилата на професионалната етика и в работата си се отличава с добра правна подготовка, съдебните й актове са добре аргументирани и съдията отстоява своята безпристрастност, показва становището. Срещу нея не са постъпвали сигнали и основателни жалби, няма и образувани дисциплинарни производства.

Съдия Соня Янкулова представи концепцията си пред ВСС. Тя заяви, че административното правосъдие е гарант за правова държава. Според нея доброто управление изисква ясно да се отчете ресурсът и да се установи ефективен ли е.

Като основна цел Янкулова посочи качественото правосъдие. Съдийската независимост е състояние на духа и това качество на съдията трябва да бъде ценено, добави Янкулова. Тя счита, че основно предизвикателство е осигуряване на среда, в която независимостта на съдиите е гарантирана.

Янкулова допълни, че чрез системата за централно разпределение на делата има публичност и прозрачност при разпределението им. Решаващо средство за качествено и ефективно правосъдие е намаляване на натовареността на съдиите, посочи Янкулова.

По думите й натовареността е управленски проблем, а председателят трябва да промени обстоятелствата. Възможен подход е увеличаването на броя на съдиите. Този подход е прилаган, но е недостатъчен, смята Янкулова.

Вторият е по-балансиране разпределение на натовареността на съдиите. Според Соня Янкулова прекомерната натовареност е предпоставка за противоречивата съдебна практика. Тя добави, че мотивирането на съдиите и непрекъснатото повишаване на квалификацията и опита на съдиите е едно от предизвикателствата.

Друго предизвикателство пред председателя на върховния съд е осигуряването на ресурсната потребност на съда. В концепцията си тя спомена и електронното правосъдие. "Електронното правосъдие не трябва да компрометира човешкия облик на правосъдието", уточни тя.

Един от въпросите към Янкулова касаеше случайното разпределение на делата. "Всяка система може да бъде манипулирана, но не мисля, че трябва да подхождаме с недоверие", каза върховният съдия. По думите й тази система работи добре.

Главният прокурор зададе и към Янкулова въпроса относно мястото на прокуратурата. Тя посочи, че този въпрос - дали в изпълнителната или съдебната власт, не стои. "Важно е как се работи", аргументира се тя.

Според нея за ВАС е необходимо да се изготвят допълнителни изисквания за съдебни помощници.

Соня Янкулова подкрепя предложението на Министерството на правосъдието за помощ от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК. На въпрос дали ако стане председател на ВАС, би публикувала на сайта на съда административните актове и заповеди, Янкулова отговори с "не". Според нея не е необходимо всички заповеди да бъдат публично достъпни, защото понякога става въпрос за вътрешноорганизационни заповеди. Нейното мнение е, че трябва да бъдат достъпни само заповедите, които са относими за правосъдната функция.

На въпрос как би повишила авторитета на ВАС тя отговори, че един от начините това да стане е чрез повишаване качеството на правораздаването.