Председателят на ВКС Лозан Панов е против създаването на антикорупционна агенция. Тази позиция той изрази с парламента преди срещата с левицата, на която червените му представиха визията си за антикорупционно законодателство.

Не виждам в рамките на този законопроект решение в борбата с корупцията, категоричен бе съдия номер едно. Според него се създава паралелна структура с дублиращи функции и без ясни механизми за контрол и отчетност, "само и само да не се реформират органите за съдебно преследване - в случая прокуратурата", изтъкна Панов.

Основният дебат за корупцията трябвало да премине, по думите му, през съдебна реформа.

Има достатъчно органи в рамките на държавата, въпросът е защо тези органи не вършат своята работа, пита председателят на ВКС. Създаването на нова структура с дублиращи функции и с изместване на дебата кой ще назначава директора, без да се посочва колко ще струва една такава структура, намирам че отново се прави заради мониторинговия доклад, смята още Лозан Панов.

След срещата с БСП Панов склони президентът да назначава председателя на антикорупционния орган. Той е равно отдалечен от всички власти и органът, който се опитва да бъде създаден, ще разследва включително представители на парламента, подчерта председателят на ВКС.

По думите му погледната отстрани темата кой ще назначава този орган и за БСП, и за ГЕРБ изглежда като борба за още един властови ресурс в държавата. Този орган, ако се създаде, би трябвало да има разследващи функции, изтъкна той.

След срещата и соцлидерът Корнелия Нинова изрази своето задоволство от сближените позиции.

БСП обаче не споделя мнението му за по-мащабна реформа, която да обхваща прокуратурата. Това обаче минавало през изменения на основния закон. Социалистите не искат да се пипа Конституцията.

Лозан Панов предложи да направим анализ защо сегашните органи, които имат отношение към корупцията, не работят, обясни още Корнелия Нинова.