"Самолетът не е най-важното в една армия." Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който инспектира новата сграда на Софийския районен съд.

Заедно с правосъдния министър Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров, финансовия министър Владислав Горанов и шефа на Софийски районен съд (СРС) провериха напредъка по ремонта на сградата.

На въпрос кога ще се закупуват нови самолети за армията Борисов коментира, че "... военният министър още не ми е докладвал как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".

"Аз съм чувал от президента Радев да говори и за пенсиите да се повишат, чувал съм го и за инвалидите да говори - да се повишат възнагражденията им. Чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат възнагражденията", коментира Борисов.

По думите му, и адмиралите казвали, че нямат кораби и заливат с бетон подовете, за да не потънат.

"Вместо да се създава напрежение, правилното е да се съберем и да кажем - разполагаме с толкова пари до 2023 г.", смята премиерът. Според него заинтересованите трябва да обсъдят за какво трябва да се вложат средствата.

"Самолетите трябва да са последни", отсече Борисов.

Пред журналистите Борисов коментира и напрежението в съдебната система.

Запитан кого визира, по повод твърденията си, че има кърлежи в правосъдието, Борисов посочи, че никого не е визирал.

"Като са кърлежи, какво да кажа", попита той журналистите.

Магистратите са най-интелигентните хора, смята премиерът Бойко Борисов. "За да станеш прокурор или съдия, учиш много, четеш много", коментира той пред журналисти.

Най-важното, смята премиерът, е магистратите да направят така, че да работят по най-добрия начин, в полза на обществото. "Тръгнем ли всеки ден да говорим само по тези теми, нищо добро не очаква съдебната система", предупреди Борисов.

"Толкова хубави неща правим в днешния ден", възкликна той и заяви, че обществото очаква от магистратите бързи съдебни процеси и справедливост.

Борисов изтъкна, че поканил на инспекцията в новата сграда на Софийския районен съд и шефа на Върховния касационен съд - Лозан Панов, но той не дошъл.

"Той поиска среща с мен, извиках вицепремиера, министъра, два часа си говорихме. Каквото сме имали да си кажем, сме си го казали", заключи Борисов.