Председателят на парламента Димитър Главчев предупреди депутатите: "Всеки, който споменава президента Радев, ще бъде прекъсван, за генерал Радев може да говорите".

Филип Попов от БСП скастри Главчев, че цензурирал Иван Иванов. Драгомир Стойнев пък призова парламентарният шеф да слезе от поста си, да спре да прекъсва опозицията и да остави някой от заместниците си да води заседанието.

Главчев пак напомни, че ще прекъсва всеки, който обвързва президента Румен Радев с доклада за изтребителите и пак настоя за него да се говори по тази тема като генерал Радев.

Сагата за изтребителите започва отначало

Сагата за изтребителите започва отначало

Временната парламентарна комисия за изтребителя предлага на Министерство на отбраната да промени проекта за инвестиционен разход

Вие направихте "самолет гейт", атакува и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и бе категоричен: "Не ни въвличайте в този "самолет гейт".

И Таско Ерменков видя война срещу Румен Радев.

От ГЕРБ искали да уязвят президента, за да заеме Бойко Борисов неговото място. Няма да го заеме, не е дорасъл за това, категоричен бе червеният депутат.

Ерменков видял как пада завесата на представлението "ГЕРБ управлява България", но некадърните, по думите му, актьори нямало да получат аплодисменти.

Когато станем богати като Саудитска Арабия, тогава да купуваме самолети, предложи лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Парите за изтребители можело да се похарчат за по-важни нужди.

Каракачанов против изтребители втора, трета ръка

Каракачанов против изтребители втора, трета ръка

МО ще отиграе ситуацията с изтребителите

Война срещу президентската институция видя и соцводачът Корнелия Нинова. Тя се обърна към президента и премиера с думите, че в Народното събрание нямало беквокалисти.

"С вас сме, господин президент", заяви лидерът на БСП.

Цветан Цветанов се извини на президента Румен Радев. Жестът дойде от трибуната на парламента.
"От името на ПГ на ГЕРБ искам да се извиня за някои от личните нападки, които бяха направени към президента", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

Не трябва да допускаме от парламентарната трибуна да се говори за лични теми, свързани с личния живот на президента, заяви той.

Цветанов коментира и доклада на временната комисия за самолетите. Според него, когато се вземат важните политически решения, трябва да сме надежден партньор на НАТО. Убеден съм, че правилните решения ще вземем ние, народните представители, след всичко, което свършиха колегите в комисията, изтъкна Цветанов и призова: "Нека да бъдем принципни, да не провокираме напрежение."

Припомняме, настоящото Народно събрание сформира временна парламентарна комисия по настояване на ГЕРБ, която да разследва процедурата по избор на нова машина, въпреки че от БСП недоумяваха защо се прави това.

Председателят на комисията Христов парира като неуместна намесата на президентството по казуса още на първото заседание.

Временната комисия високо оценява досега свършената работа по проекта, но отбелязва, че е имало липса на политическо ръководство и контрол на процеса, както и създаден нормативен вакуум.

МО чака сметката за изтребителите, за да заяви машините за пехотата

МО чака сметката за изтребителите, за да заяви машините за пехотата

Военното министерство настоява пред депутатите за самолети, кораби и машини за пехотата

Освен това в целия процес се забелязвала липсата на ясни правила за утвърждаване на разработените документи.

Между премиера и президента от месеци се разменят реплики по отношение на избора на нов тип изтребител за авиацията ни, включително и с намеци за лобизъм и корупция.

Неведнъж Борисов е заявявал, че не разбира избора на "Грипен", а пък държавният глава предупреждава, че ако конкурсът се върне в изходна точка, то "това означава окончателно да приземим 100-годишната си авиация".