Депутатите на левицата напускат парламента. Това реши Националният съвет на БСП на днешното си заседание.

Предложението направи лидерът Корнелия Нинова в началото на форума.

Предложението на Нинова беше подкрепено от 74 от членовете на пленума на БСП. 
33-ма пък гласуваха против, а 3-ма се въздържаха. 

Нинова отказала грозен пазарлък за Изборния кодекс
Обновена

Нинова отказала грозен пазарлък за Изборния кодекс

Депутатите на БСП напускат парламента

След дебат, продължил около 3 часа, социалистите решиха при какви условия ще се върнат в НС:

- избор на нов състав на ЦИК;

- връщане на преференциите;

- ново обсъждане на машинното гласуване.

Малко по-късно БСП излязоха с обръщение, в което излагат доводите си за днешното решение. Според социалистите приемането на предложението на ДПС за промени в Изборния кодекс от страна на ГЕРБ, ДПС и НФСБ нарушава законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори.
Вместо промените да бъдат в унисон с демократичните принципи и да засилват демократичните процеси, правилата се коригирали в ущърб на българските граждани и техния интерес.

Джамбазки писа на Борисов: Премиере, върни преференциите

Джамбазки писа на Борисов: Премиере, върни преференциите

Борисов да не позволява лицемерието на БСП да се превърне в геройство

Ето и цялото обръщение на БСП, публикувано без редакторска намеса.

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е
към българските граждани и политическите партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона

Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите.

Националният съвет на БСП и Парламентарната група на "БСП за БЪЛГАРИЯ" решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание. Така променените правила застрашават демократичността на изборния процес - сега и в бъдеще. Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България.

Ние категорично настояваме да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия.

Ние изискваме да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции. Само при тези условия ние ще възстановим участието си в този парламент.

Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права.

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс
Обновена

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс

Зарков е учуден, че все още има 8% от българите, които вярват на парламента