Пламен Георгиев бе избран за шеф на Антикорупционната агенция със 148 гласа "за", 66 "против", и 4 "въздържали се". 
Пламен Георгиев бе кандидатът, номиниран от ГЕРБ и Обединените патриоти. Като негов конкурент се яви Николай Николов, издигнат от БСП.

Гласуването стана след спор между мнозинството и опозицията в пленарна зала.

Сега имате шанс да докажете, че можете да се борите с най-големия бич за българското общество - корупцията. Това заяви депутатът социалист Красимир Янков при обсъждането на това кой да оглави антиконституционния орган. Това е шанс за българската демокрация, посочи той.

Пламен Георгиев обеща сериозни резултати бързо

Пламен Георгиев обеща сериозни резултати бързо

Според Георгиев няма нарушения по делото за Мишо Бирата и Ваньо Танов

Антикорупционната агенция - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е призвана да се пребори с това явление. 

По думите на Янков сега властта може да опровергае опасението, че за нея важи максимата: "една пара - един глас". Депутатите от левицата "захапаха" Пламен Георгиев за работата му по аферата Мишо Бирата и се усъмниха в неговата безпристрастност. Затова и червените искат антикорупционният орган да се оглави от партийно безпристрастен човек.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък е възмутен от грозния дебат. Истината излиза винаги наяве, увери той. Да не се развяват политически връзки на кандидатите, настоя Кирилов.

5 партии срещу номинацията на Пламен Георгиев за шеф на Антикорупцията

5 партии срещу номинацията на Пламен Георгиев за шеф на Антикорупцията

КПКОНПИ ще се превърне в оръжие срещу неудобните и чадър за приятелите на властта

И Цветан Цветанов се включи в спора. Имахме уважението да не влизаме в сблъсък и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман за държавата, посочи той. Започвам да си мисля дали това не беше политическият ви ход тя да не бъде кандидат за председател на БСП или кандидатът ви за президентската кампания, нападна той левицата.

Днес дебатът падна по-ниско, отколкото очаквах, смята Цветанов и защити репутацията на Пламен Георгиев като прокурор, по чиито дела има осъдени политици.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обясни на Георгиев, че днес той ще бъде избран, но го предупреди, че тръгва в новия пост с фал старт. Той започва без доверие, сподели тя. Според нея Пламен Георгиев е зависим човек. Според левицата няма как да има ефективна борба с корупцията, въпреки че корупцията влачи България.

Припомняме, в началото на годината мнозинството в парламента отхвърли ветото на държавния глава върху Закона за противодействие на корупцията, с което и новото законодателство влезе в сила. С него се сформира нова мегаагенция, която да се занимава с корупцията по високите етажи на властта.

Споровете около новия антикорупционен закон вървяха месеци наред, като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната разлика обаче между тях е кой да назначава шефа на новия орган - парламентът или президентът.

По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не завършиха със съгласие по темата. Правителството имаше амбицията да приеме закона до края на миналата годинано още в средата на декември президентът предупреди, че ще наложи вето. Това можеше провали амбицията на управляващите, но законът беше приет на 20 декември.

Изслушването на двамата кандидати за шеф на новия антикорупционен орган се състоя преди два дни.

Пламен Георгиев е роден през 1976 година в София. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 2001 година. Кариерата му започва в Столичната следствена служба през 2002 година, преминава като прокурор в Софийската районна прокуратура, градската прокуратура и Върховната касационна прокуратура. През 2011 година Пламен Георгиев печели конкурс за прокурор в Специализираната прокуратура, след което за известно време е зам.-министър на правосъдието. Месец преди първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка, заема поста председател на Комисията за незаконно придобито имущество, каквато длъжност заема и до момента.