Антикорупционният законопроект на Министерски съвет бе приет на първо четене в правна комисия с 14 гласа "за" и против - 7 . Законопроектът на БСП събра 7 гласа "за", против нямаше, а 14 гласуваха "въздържал се".

Акцентите в правителствения законопроект са създаване на нов антикорупционен орган, в който влизат КПУКИ, БОРКОР, звено от Сметната палата, дирекцията от ДАНС за противодействие на корупцията, КОНПИ.

Цецка Цачева: Корупцията не се бори с един закон

Цецка Цачева: Корупцията не се бори с един закон

Новото звено трябва да събира разпиляната информация

Комисията ще бъде от 5 члена, като председателят се избира от НС, а той предлага заместниците си, които депутатите одобряват. Парламентът ще я контролира и ще се приема доклад за дейността й. Ще се приемат декларации за имуществено състояние, както и сигнали от медии.

Разширява се понятието "длъжностно лице", като се включват и лица от частния сектор. Инкриминира се търговията с влияние.

Антикорупционният законопроект на БСП трябвало да отговори на въпроса защо няма ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта.

Органът, предвиден в законопроекта на БСП, ще проверява имуществените декларации и ще разследва корупционните престъпления. Сливането на КОНПИ и КПУКИ няма да доведе до резултат. Органът ще разследва само когато определено лице извършва определено престъпление - длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и др.

КСНС с консенсус наполовина за борба с корупцията
Обновена

КСНС с консенсус наполовина за борба с корупцията

Президентът призова парламентът да надмогне личните си, конюнктурни и партийни интереси

Председателят да се назначава от президента, иска БСП, както и да има трима заместник директори, назначавани с мнозинство от 2/3 от НС.

Димитър Лазаров от ГЕРБ възрази, че законопроектът на БСП няма финансова обосновка за нова агенция с разследващи функции, както и няма как да се избират с 2/3 мнозинство заместник-директорите, защото в Конституцията е записано какво се избира с квалифицирано мнозинство.

Пенчо Милков от БСП каза, че имало финансова оценка в частта анализ на въздействието на законопроекта, същата каквато имало и при ГЕРБ.

"Да не си мерим оценките", призова председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Християн Митев от Патриотите заяви, че създаването на органи, които нямат общо с разследването, е опасна тенденция, защото не са свързани с Конституцията. Патриотите припомниха, че сме парламентарна, а не президентска република, затова членовете на този орган трябва да се избират от НС.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че ДПС ще подкрепят законопроекта на МС, но са обезпокоени от някои текстове. Няма да подкрепят БСП заради предложението им не Народното събрание да назначава ръководителя.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обърна внимание, на доброволните сътрудници, предвидени в законопроекта на БСП и попита дали това са доносници.

Нинова: Политическата класа не иска да се бори с корупцията

Нинова: Политическата класа не иска да се бори с корупцията

Само Нинова и Радев "за" разследващ антикорупционен орган

Крум Зарков от БСП видя съединяване на отделните органи горе в главата, но долу щели да си останат като стълбове по отделно. Според него органът не само, че нямало да работи, но и щял да вреди.

"Разследване, и само разследване. Това му е цаката", обобщи Зарков философията на законопроекта.

Йордан Цонев от ДПС възрази на твърденията, че народните представители не трябва да назначават ръководителя на комисията.

"Да не би в президентството да няма условия за корупция? Или огромната администрация на президента не е склонна към корупция? Само задавам въпроси", уточни Цонев.

"Камбанката от Румъния дрънчи над главите ни. Това, което става в Румъния потвърди опасенията ни, че това може да се превърне в орган за разчистване на сметки", заяви Цонев по повод искането този орган да има разследващи функции по подобие на Румънския антикорупционен орган.

Данаил Кирилов нарече законопроектът на БСП репресивен, защото има опасност едно лице да получи огромна власт.