В случай, че бъде избран за председател на новия антикорупционен орган, Николай Николов ще предложи законопроекти. Това е една от тезите, които изложи кандидатът за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, издигнат от БСП, Николай Николов по време на изслушването си в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Предвиждат прозрачен избор за председател на антикорупционната комисия

Предвиждат прозрачен избор за председател на антикорупционната комисия

Публикуват данните за корупционни престъпления в общ сайт

Другият кандидат - Пламен Георгиев, издигнат от ГЕРБ и "Обединени патриоти", обаче смята, че на този етап антикорупционното законодателство е достатъчно, новият закон дава достатъчно големи правомощия и ако се прилага както трябва, съвсем скоро ще дойдат и резултатите. Той предложи обаче периодично на шест месеца или година да се правят анализи на цялото прието законодателство.

Пред комисията и двамата кандидати заявиха своята решимост и готовност да превърнат борбата с корупцията в своя кауза. Николов бе представен от депутата от БСП Крум Зарков, а Пламен Георгиев - от гербаджиите Красимир Вълчев и Данаил Кирилов.

Явявам се като кандидат за председател на Антикорупционния орган не защото си търся работа, а защото разглеждам тази отговорност като кауза, увери Николай Николов.
"По-важно е заедно да спрем корупцията. Не сме нито слаби, нито глупави. Можем да се справим с това предизвикателство с общи усилия", каза още Николай Николов.

БСП с номинация за шеф на антикорупционния орган

БСП с номинация за шеф на антикорупционния орган

Пламен Георгиев е спряган за основен кандидат

Николай Николов постави акцент върху обществените поръчки като начинът, по който се разходват голяма част от публичните средства. Според него е важно външните експерти, които участват в обществените поръчки и които сега се избират от възложителя на обществени поръчки, да се определят от Комисията.
Николов заяви, че Законът за борба с корупцията, както е приет, е ориентиран към превенцията на корупцията. За него е най-важното в сферата на борбата с корупцията е превантивна, обществена и институционална среда, която да запушва всички канали за корупцията. Според Николов трябва да се създаде "такава обществена среда на нетърпимост към корупцията", която да пресича явлението в зародиш.

Ще използвам целия си административен опит, за да направя Антикорупционния орган ефективно функциониращ, каза от своя страна кандидатът за председател на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Пламен Георгиев. Той смята, че със своята дейност до момент е доказал, че когато има желание и воля, резултати може да се постигнат.

Промени в НК увеличават кръга на лицата, преследвани за корупция

Промени в НК увеличават кръга на лицата, преследвани за корупция

От МС уточняват, че идеята е уеднаквяване режима на корупционните престъпления

Твърдото му убеждение е, че този нов антикорупционен орган има възможност ефективно да се бори с корупцията. Далеч съм от мисълта, че борбата с корупцията ще бъде лесна, това е една сложна задача.
Той подчерта, че концентрацията на повече правомощия води до множество организационни и правни казуси.

Един от въпросите към кандидатите беше дали ако бъдат избрани за ръководители на бюрото, ще предложат своя конкурент за свой заместник, каквато практика има в много семократични и западни страни, Николов веднага изяви готовност да направи това. Георгиев обаче допълни, че има намерение да се върне в прокуратурата, каквато е и неговата първа професия. Едва на второ запитване, Пламен Георгиев посочи, че ще разгледа възможността да предложи като свой заместник конкурента си Николай Николов. 

Както Николай Николов, така и Пламен Георгиев заявиха в края на изслушването си, че не се привърженици на работата с анонимни сигнали. 

Президентско вето и върху закона за борба с корупцията
Обновена

Президентско вето и върху закона за борба с корупцията

Държавният глава оспорва приетото законодателство по принцип и в неговата цялост

Припомняме, споровете около антикорупционен закон продължаваха месеци наред, като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната разлика обаче между тях е кой да назначава шефа на новия орган - парламентът или президентът.

По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не завършиха със съгласие по темата. Правителството имаше амбицията да приеме закона до края на миналата годинано още в средата на декември президентът предупреди, че ще наложи вето. Това можеше да провали амбицията на управляващите, но законът беше приет на 20 декември. 

Държавният глава наложи вето над приетите текстове, което вето обаче бе преодоляно на 12 януари 2018 година.