БСП внася кандидатурата на Николай Николов за шеф на антикорупционния орган. Кариерата му се развива изключително успешна, обяви на брифинг Жельо Бойчев. Досега е работел в Комисията за установяване на конфликт на интереси има и пет монографии по темата. Няма съмнения в качествата му и не се забърква в скандали, според социалистите.

Председателят не трябва да се поддава на натиск. С тази кандидатура социалистите дават шанс на управляващите да докажат, че целите на новия орган ще бъдат изпълнени.

Влизам в състезанието като професионалист, сподели пред медиите Николов и допълни, че е запознат с материята. Номинираният посочи, че държи много на независимостта на комисията. Той е убеден, че новият орган трябва да е независим от политическа намеса.

Ако бъде избран, обещава равенство на всички граждани пред закона.

Намесата в правата на гражданите трябва да е прецизна, е мнението на червената номинация. Готов съм на тази позиция да работя за българската държава и общество, подчерта Николай Николов.

С Пламен Георгиев, който е спряган за шеф на новия орган, имали колегиални отношения, други отношения нямали. Изборът не е предрешен, убеден е Николов.

Основен обществен проблем, според него, е корупцията.

Предвиждат прозрачен избор за председател на антикорупционната комисия

Предвиждат прозрачен избор за председател на антикорупционната комисия

Публикуват данните за корупционни престъпления в общ сайт

Припомняме, в началото на февруари тази година, Националният съвет по антикорупционни политики реши на страницата му в интернет да се разработи секция, в която да се предоставя обобщена информация за борбата с корупционните престъпления.

Съветът обсъди и важността от провеждане на публична и прозрачна процедура при избора на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Припомняме, споровете около новия антикорупционен закон вървят от месеци наред, като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната разлика обаче между тях е кой да назначава шефа на новия орган - парламентът или президентът.

Още едно президентско вето падна

Още едно президентско вето падна

Ветото върху Закона за противодействие на корупцията

По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не завършиха със съгласие по темата. Правителството имаше амбицията да приеме закона до края на миналата година, но още в средата на декември президентът предупреди, че ще наложи вето. Това можеше да провали амбицията на управляващите, но законът беше приет на 20 декември. Държавният глава наложи вето над приетите текстове, което вето обаче бе преодоляно на 12 януари 2018 година.