Пламен Георгиев не трябва да бъде избран за Председател на КПКОНПИ, защото е политическа креатура. С неговото име се свързват безпринципни и необосновани решения като прокурор и ръководител на КОНПИ (Комисия за отнемане не незаконно придобито имущество). Това се казва в позиция на пет партии - ПП "Движение Да България", ПП "Демократи за силна България", ПП "БЗНС", ПП "Зелените", ПП "ДЕОС".

"Ако начело на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) застане човек - политическа проекция на рушителите на българската държавност, КПКОНПИ ще се превърне в оръжие срещу неудобните на властта и чадър за нейните приятели", се казва в позицията, изпратена до медиите.

Пламен Георгиев оглавява Антикорупционната агенция
Обновена

Пламен Георгиев оглавява Антикорупционната агенция

Пламен Георгиев е кандидат на управляващите, Николай Николов - на БСП

В документа изрично се подчертава, че отговорността за всяко едно погазване или симулиране на законност, със зададена от горе користна цел срещу гражданите и бизнеса, ще тежи на съвестта на депутатите, подкрепили кандидатурата на Пламен Георгиев.

От партиите припомнят, че Пламен Георгиев като прокурор не успя да убеди съда в наличие на престъпление по делата за "Софийски имоти", срещу кмета на Кърджали Хасан Азис. Същата беше позицията му при всички достатъчно сериозни данни за престъпления на високопоставени лица, следващи от подслушването на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Решимост за борба с корупцията заявяват и двамата кандидати

Решимост за борба с корупцията заявяват и двамата кандидати

Николай Николов и Пламен Георгиев се изслушват от депутати

Пламен Георгиев, като прокурор по последното дело, носи отговорност за унищожаването на записите от подслушването и превръщането им в негодно доказателствено средство.

Пламен Георгиев беше заместник - министър на правосъдието в периода 2011-2013, като отговаряше за затворите. "Не на последно място, Пламен Георгиев като Председател на КОНПИ доказа, че може да насочва работата на институцията към разправа с политически неудобни лица (участвайки във войната на властта срещу свободата на медиите, атакувайки издателя на "Капитал" и "Дневник", и погазвайки влезли в сила съдебни решения), както и да я въздържа от действие, когато е налице съществен материален интерес (случаят с освобождаването на 23 милиона лева на подсъдимата за пране на пари Елизабет Елена вон Месинг)".

От десните политически сили припомнят резултатите от последния мониторингов доклад. В последния доклад на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка изрично беше посочено, че "ключов аспект ще бъде назначаването на ръководството на новата институция в рамките на открита и прозрачна процедура, за да се създадат условия тя да се ползва с широко доверие във всички слоеве на обществото, както и сред държавните служители".

БСП с номинация за шеф на антикорупционния орган

БСП с номинация за шеф на антикорупционния орган

Пламен Георгиев е спряган за основен кандидат

"Предизвестеният избор, какъвто е този на Пламен Георгиев, сам по себе си, е отрицание на всяка "открита" и "прозрачна" процедура", категорични са от петте партии.

Според тях, ако България беше правова и демократична, щеше да има работещи институции. Декларацията е подписана от ПП "Движение Да България", ПП "Демократи за силна България", ПП "БЗНС", ПП "Зелените", ПП "ДЕОС".

Припомняме, в парламента днес се гласува председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).