Оставките могат да бъдат достатъчни за партията, те не са и не могат да бъдат достатъчни за държавата и за народа.

Президентът Румен Радев остро разкритикува реакцията на политическата партия и на държавата във връзка с "Апартамент гейт". А това е само айсберг на истинската корупция, заяви държавният глава на брифинг след Консултативния съвет по национална сигурност.

Политиците трябвало да живеят само от заплати, както искал народа, настоява още Румен Радев, а за това трябват много действия. Ефективни присъди иска още президентът. Апартамент гейт е само айсберг на истинската корупция, предполага държавният глава.

Президентът Румен Радев е недоволен от разминаване в оценката за работата на антикорупционната комисия и ефективността от парламентарния контрол върху нея.

И президентът със заявка за нов Антикорупционен закон

И президентът със заявка за нов Антикорупционен закон

КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и службите да проверят властта, иска Радев

Държавният глава отчете пасивни методи за борба с корупцията. Предложеното от него становище за борбата с корупцията не е прието. Последните разкрития доказали несъвършенства и в други закони.

Налице в растяща криза на доверието, смята още Румен Радев. Той очаква институциите да започнат да изпреварват медийните публикации.
Нямаме време, трябва да се вземат решителни и адекватни мерки, за да се докаже, че има държавност и тази държавност е на мястото си, каза още президентът.

Румен Радев призова българите към непримиримост към проявите на корупция и към бездействието на институциите.

Румен Радев иска нов закон за борба с корупцията. Президентът иска временна комисия в НС, която да провери дейността на КПКОНПИ.

Припомняме, президентът свика заседание на КСНС, посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Поводът е разразилият се скандал с имотите на властта, станал по-известен като "Апартамент гейт". На него обаче не присъства представител на Антикорупционната комисия, тъй като държавният глава свали доверието си.

КСНС завърши без обща декларация и без съгласие, както стана ясно от изказванията и на лидера на БСП, и на самия президент. Пред медиите държавният глава излезе сам.

Корнелия Нинова станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Корнелия Нинова станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Чула обвинения към медиите, но не и към самите политици

С останалите участници се разминали и в оценката за нормативната база в сферата, която не съдействала за ефективно противодействие. Румен Радев вижда нарушен институционален баланс при назначаване на ръководството на антикорупционната комисия. Освен това, по мнението му, мерките за борба с корупцията били пасивни. Те се фокусирали основно върху проверки на декларации и очакване на сигнали.

Сериозен проблем президентът вижда в ограничения обхват на проверяваните лица. Държавният глава иска законодателната и изпълнителната власт да предложат законодателен пакет за спиране на корупционните практики.

Румен Радев сподели, че не е имал намерение да свиква днешният извънреден КСНС. Припомни, че преди време е свикал заседание заради приемането на закона за създаване на КПКОНПИ. Още тогава е споделил съмненията си за залаганата в закона неефективност. Още тогава предложил реални механизми за противодействие на корупцията, но те били отхвърлени. Именно това довело до изцяло беззъб закон, както се изрази Радев и тогава и изтъкна, че е наложил вето.

КСНС за борбата с корупцията започна без борец на корупцията

КСНС за борбата с корупцията започна без борец на корупцията

Борисов не бил виждал "такъв караул досега"

Неговият край по отношение на висши държавни длъжности видяхме днес, подчерта Радев. И до момента срещал съпротива в идеите си за борба с корупцията. Той припомни и че е настоял всички компетентни органи да се заемат със "старателно отбягвания периметър на властта". Предупредил партиите да се изчистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции. Институциите продължавали да игнорират проблемите с корупцията. Румен Радев сподели още, че за днешното заседание поискал доклад от заместника на Пламен Георгиев, но излезли данни и за неговия апартамент. Затова му казал днес да не идва.

На безочието на определени политици и на ширещата се демонстрация на чувство за безнаказаност трябва да се сложи край, смята още президентът. Усещането за безнаказаност на най-високо ниво се превръща в стандарт за администрацията на по-ниски нива, смята Радев. Той разкритикува и прогнилата съдебна система, заявявайки, че без нея не може да се осъществи никаква борба с корупцията.

Борисов отказал да прави предизборен подарък на Корнелия Нинова

Борисов отказал да прави предизборен подарък на Корнелия Нинова

По време на КСНС чул преразкази

На излизане от съвета лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че е възмутен от "грозния опит за ПР от страна на БСП". Вътрешният министър Младен Маринов пък заяви, че не са постигнали общо становище.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти. Тя съобщи, че правителството на Бойко Борисов е отхвърлило предложенията на президента Румен Радев за декларация и направените от нея самата три предложения - да има нов антикорупционен закон, да се проведе прозрачна процедура по избор на двама европейски прокурори, както и предложението за Закона за съдебната власт.

Марешки възмутен от опита за PR акция на КСНС

Марешки възмутен от опита за PR акция на КСНС

Смята, че БСП са опитали да употребят президентската институция