По време на Консулативния съвет по национална сигурност (КСНС) чух прекразкази, които не отговарят на истината. Така премиерът Бойко Борисов отговори на критиките на президента Румен Радев на извънреден брифинг на Министерския съвет.

"Преразказът не ми харесва и затова искам да го преразкажа, защото още с влизането си Нинова даде тон, че са се откраднали 10 млрд. лева годишно", ядоса се министър-председателят. Така се хвърлят едни милиарди в пространството, а когато я попитал, Нинова отговорила, че така се говорело в Европа, обясни лидерът на ГЕРБ. 


"Аз не бих си позволил да кажа, че те са крали по 10 млрд. лева годишно", атакува Борисов опозицията и посочи, че изнесените от Нинова данни са фантасмагория.

По думите на Борисов на днешния КСНС са били предложени неща, които са щели да бъдат като предизборен подарък на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Дариткова отказала да гласува вече гласувани решения

Дариткова отказала да гласува вече гласувани решения

ГЕРБ не са имали намерение да бламират президента

Премиерът обясни, че отишъл да участва най-добронамерено на КСНС, тъй като, по думите му, проблеми с корупцията има навсякъде, включително и в България. Освен това по оценката му КСНС е преминал изключително добронамерено и накрая всички са решили да не излизат с общо становище. Но после се чули съвсем различни неща, заради които и решил да отговори.  

Припомняме, Консултативният съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, бе на тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки". Конкретният повод беше скандалът с имотите, закупени от членове на правителството, вече бившият председател на ПГ на ГЕРБ и втори в партията Цветан Цветанов. Скандалът стигна до ниво шефа на Антикорупционната комисия и неговия заместник, шефа на ВКС Лозан Панов, а днес достигна и до депутата от БСП Жаблянов.

Корнелия Нинова станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Корнелия Нинова станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Чула обвинения към медиите, но не и към самите политици

След края на заседанието стана ясно, че Съветът е приключил без общо становище, а Корнелия Нинова заяви, че всички членове са отхвърлили предложенията й, както и предложенията на държавния глава. Точно преди началото на съвета от институцията на президента излязоха с изявление по темата за корупцията.

Премиерът Борисов атакува както опозицията в лицето на БСП и Корнелия Нинова, така и президенството.

Борисов недоумява защо държавният глава при всяка своя многодневна командировка кани министри, които му организирали бизнес форумите, а впоследствие твърди, че министрите били корумпирани. "Като са корумпирани не ги взимайте и не ги водете никъде", подчерта премиерът.

Борисов коментира и думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви след КСНС, че станала свидетел на едно бранене на статуквото със зъби и нокти. "На кое статукво? На тази 115 годишна партия, ние сме партия на 10 години и имаме ръст на всичко - БВП, заплати и пенсии", възмутен е премиерът.

Бойко Борисов отчете, че скандалът с апартаментите във властта, придобил известност като "Апартаменгейт", вече 15-20 дни занимава хората. "Все още се води разследване и ако има нарушение и другият министър ще си отиде", закани се премиерът.

Борисов атакува отново опозицията с аргумента за депутати и членове с обвинения: От БСП казват, че когато се произнесат институциите, тогава ще се вземат решения, а ние без да са се произнесли компетентните органи, взехме решение, заяви още Борисов по повод оставките в правителството и в ГЕРБ и припомни, че за последните 2 години си отишли 6-7 министри.

Марешки възмутен от опита за PR акция на КСНС

Марешки възмутен от опита за PR акция на КСНС

Смята, че БСП са опитали да употребят президентската институция

"Обаче къде всъщност е заровено кучето, както се казва", запита Борисов и посочи, че като гледал как се е споглеждала Корнелия Нинова с Иво Христов му е станало ясно кой е писал нейните искания.

"Проблеми има, които трябва да се решат и ще бъдат решени, но не може, когато Агенция "Митници" са задържали рекордно количество наркотици, да се твърди, че държавните институции не работят", негодува Борисов и допълни, че за много неща България се давала за пример.

Борисов с поредица от реторични въпроси изтъкна какво е направено от правителството и дали това би било направено, ако държава няма, както твърдят неговите опоненти - намаляването на практика на външния ни дълг от 28% на 18%, платените над 2 млрд. лева. "В момента външният дълг ни е най-ниския и рекорден. Как успяхме да съберем пари и да платим за двата реактора за Белене, американските централи и увеличението на учителските заплати", запита Борисов.

Борисов отчете, че БВП на България през 2014 г. е бил 80 млрд. лева, а към настоящия момент той е 116 млрд. лева БВП - възможно най-високият, който България е имала някога. Това си говорихме на КСНС - добронамерено и накрая всичко решихме да не излизаме с общо становище. Борисов нямало да прави изявление, но е редно да се каже всичко, което се е говорило по време на съвета.

"По този начин, по който са тръгнали олигарсите, независимо каква е и войната им, помежду им, до такава степен се изопачава истината, че трудно се ориентираме коя е обективната истина", посочи Борисов. Според него ако не се показват апартамент с асансьор трудно се ориентират.

Премиерът е "за" и да се направят анкетни комисии за всички замесени в скандалите "апартамент гейт". От думите не премиера стана ясно, че по време на КСНС не са пожелали да се говори по темата, свързана с приватизацията. Кой бюджет на БСП е бил по-добър от този на ГЕРБ, запита Борисов и допълни, че няма да се вкарва с никакви теми за апартаменти, извън ГЕРБ.

Волен Сидеров не очаква резултати, а препоръки от КСНС

Волен Сидеров не очаква резултати, а препоръки от КСНС

Сидеров не разбира какво общо има корупцията с националната сигурност

Борисов иначе си тръгнал с добро настроение от КСНС, но след като си тръгнал - "явно някой е влязъл при президента и е приказвал такива неща".

Бойко Борисов разкритикува твърденията на заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, че нямало кой да го накаже. По думите му първо Бог може да го накаже, а после и премиерът.

И президентът със заявка за нов Антикорупционен закон

И президентът със заявка за нов Антикорупционен закон

КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и службите да проверят властта, иска Радев