"Ние не отричаме, че има проблем, а смятаме, че сме показали политическа воля и морал по отношение на действия, които се предприемат, преди да са се произнесли комптетните органи." Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след КСНС при президента Румен Радев.

По думите й КСНС е свикан като извънреден и всички доклади са получили няколко часа преди самия съвет. Обсъдени са всички елементи от предложения проект за решение и се оказало, че повечето от абзаците са повтаряли с решение на КСНС от 2017 г., посветен на проблемите на корупцията.

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Това е само айсберг на истинската корупция, убеден е той

Предложеният текст за декларация от страна на президента Румен Радев не кореспондира с реалностите, а по-скоро отговаря на определени политически интереси, атакува Дариткова опозицията.Тя призна, че дори Корнелия Нинова гласувала да не излязат с общо становище на КСНС. Предложено било решение дали всички да имат едно общо становище и всички гласували да нямат общо становище.

Дариткова отрече от ГЕРБ да са имали намерение да бламират президента. Ако са имали такава идея, изобщо нямало да се явяват, тъй като има ясно изискване за кворум.

Дариткова е категорична, че е искала да чуе и да се обединят усилия около мерки, които да върнат вярата на българското общество в институциите.

Корнелия Нинова станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Корнелия Нинова станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Чула обвинения към медиите, но не и към самите политици

"В правомощията на законодателата и изпълнителната власт е, че трябва да бъдат предприети мерки, които да променят закона в посока той да се прилага по-адекватно", обясни тя и допълни, че ако от опозицията са толкова активни да променят законодателството, да се върнат в Народното събрание.

Общо е решениято да се направи проверка и анализ на антикорупционнно законодателство и да се предприемат промени там, където има проблеми. "Това беше общо становище и ние се обединихме около него, въпреки че не е било написано в решението", подчерта Дариткова.

Тя отказа да коментира защо не е имало представители от КПКОНПИ и заяви, че трябва да се пита администрацията на президента.

Марешки възмутен от опита за PR акция на КСНС

Марешки възмутен от опита за PR акция на КСНС

Смята, че БСП са опитали да употребят президентската институция

Емил Георгиев допълни, че никой не е обвинявал медиите по време на КСНС, а журналистите трябвало да си вършат работата така, както досега - като коректив на обществото. Нямало напрежение в работата на КСНС, но не успели да стигнат до общо становище, защото текстът, който е бил предложен, дошъл малко в повече, обясни той.

Георгиев подкрепи казаното от Дариткова и посочи, че Корнелия Нинова е подкрепила на 100% изводите, които са предложени на гласуване. Той не може да се съгласи с твърдение, че държавата отсъства и посочи, че всички държавни институции работят.