Започна свиканото от държавния глава Румен Радев заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, съобщиха от администрацията на президента. Днешното заседание е посветено на противодействието на корупцията по високите етажи на властта и необходимостта от мерки в тази насока.

Това е второто заседание на консултативния съвет, свикано от президента Румен Радев за предприемане на реални мерки за борба с корупцията, след становището на КСНС от 17 октомври 2017 г.

КСНС за борбата с корупцията започна без борец на корупцията

КСНС за борбата с корупцията започна без борец на корупцията

Борисов не бил виждал "такъв караул досега"

Заседанието започна без в него да участва председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Нинова влиза с три предложения на КСНС

Нинова влиза с три предложения на КСНС

Искат промяна на правомощията на главния прокурор

От администрацията обясняват защо президентът наложи вето върху Закона за антикорупция. На предишното заседание участниците се обединиха около мнението, че е необходим комплексен подход, който наред с превенцията, да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност срещу корупцията.
Превенцията и пресичането на корупционни практики трябва да са в нормативната база, както и своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления. Тези постановки не бяха заложени в цялост в приетия антикорупционен закон, пишат от пресцентъра на държавния глава.

При публичния отчет по случай две години от встъпването му в длъжност от януари 2019 г., президентът подчерта: "...Историята е показала, че закърняването на представителната демокрация води до концентрация на политическата власт в тесен елит, който трансформира тази власт в икономически облаги и ги влага в още повече власт. Така този елит бетонира властта си и порочният кръг се затваря", каза тогава Радев наблягайки, че това увеличава бедността.

Волен Сидеров не очаква резултати, а препоръки от КСНС

Волен Сидеров не очаква резултати, а препоръки от КСНС

Сидеров не разбира какво общо има корупцията с националната сигурност

При откриването на днешното заседание на КСНС президентът заяви: "Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани; сенчест и олигархичен бизнес от почтено предприемачество". Той акцентира за разширяване на механизмите за контрол над властта.

"За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това минава неизбежно през възмездието - безкомпромисно наказателно преследване на корумпираните и грабителите. Апелирам КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки, и потенциални подставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона.

Управляващият елит трябва да реши въпроса за ускореното икономическо и социално развитие на страната. Който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани, компетентни и почтени хора, мотивирани да работят в полза на обществото.

Ако партиите искат да се видят на бъдещия политически хоризонт, трябва да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, категоричен бе Радев.

Ако нашето общество осъзнае своята сила и отговорност, то може да се справи с истинския проблем на България - безнаказаните престъпност и корупция. Ако се справим с този проблем, ще се гарантира прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда, в която и другите проблеми ще намерят своето решение", заяви Радев в началото на заседанието на КСНС.

Нова проверка на терасата на шефа на Антикорупцията

Нова проверка на терасата на шефа на Антикорупцията

От район "Слатина" проверяват постройките на терасата на Георгиев